Abazović: Najvažnije je da je sačuvan mir, nisam bio za odlaganje ustoličenja Joanikija

Abazović je za TV Vijesti rekao da nije bio za odlaganje ustoličenja, već da je tražio jasne garancije da se to može sprovesti na način na koji je to urađeno.

Dodao je da je određivanje zadržavanja do 72 sata savetniku Mila Đukanovića, Veselinu Veljoviću jedina ispravna odluka Tužilaštva.

Na pitanje imaju li informacije ko stoji iza protesta, Abazović je naveo da se vode operativni podaci prema više lica, uključujući i uhapšenog savetnika crnogorskog predsednika i bivšeg šefa policije.

"Učinili smo sve da budemo suzdržani, a sukobi su počeli kada je gospodin Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu, po njegovoj procjeni, kod određenih službenika Uprave policije. U tom momentu je bačen suzavac i dotad je policija nije imala nikakve želje i volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima", naglasio je Abazović.

Smatra da bi se, da nije bilo ustoličenja Joanikija na Cetinju, država verovatno uvela u anarhiju i ostvario "tamni scenario koji su priželjkivale kriminalne grupe bliske DPS-u i verovatno deo ljudi van Crne Gore".

Povodom tvrdnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u jednom trenutku tokom protekle noći bilo planirano da ustoličenje bude odloženo, Abazvović je rekao da je Vučić "verovatno može da kaže šta se dešava u njegovoj državi i vladi."

"Mi smo željeli da sprovodimo zakon i uspjeli smo u tome, to je bila naša obaveza. Da li je bilo različitih scenarija u smislu operativno-taktičkog djelovanja – jeste i to je sasvim normalno", naveo je Abazović.

"Upokojen kriminalni karakter Đukanovića"

Na reči Đukanovića da su današnja zvona nakon ustoličenja zapravo bila zvona "upokojenja misiji SPC i cetinjske Mitropolije u crnogorskom prijestonom gradu", Abazović je odgovorio da je danas "upokojen njegov kriminalni karakter".

"DPS je, od faktora mira i stabilnosti, sada i za međunarodnu zajednicu postao grupacija koju, osim što ih prati kriminalni bekgraund, sada prati i ekstremizam sa elementima terorizma. Zašto kažem elementima terorizma, zato što je primjetno da su se određena lica naoružavala na Cetinju", kazao je Abazović, dodavši da policija istražuje te informacije.

"Oni su se nekako isturili kao inicijatori koji su najviše zalagali za scenario koji je trebalo da ima fatalne posljedice. To je bio pokušaj da se Crna Gora uvede u trajnu destabilizaciju i sa elementima disolucije. Tu komponentu svako odgovoran, ako postoji u Tužilaštvu, ne smije da zanemari", smatra Abazović.

Prema rečima Abazovića, najvažnije da se nakon protesta na Cetinju u Crnoj Gori sačuvao mir i ustavni poredak", rekao je Abazović.

Ocenio je da je policija položila veliki ispit i da "nikada profesionalnija akcija nije sprovedena."

"Srazmjerno onome što je bio rizik, sve je završeno na najbolji način", zaključio je Abazobić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар