42. protest pružio podršku blokadi Rektorata Beogradskog univerziteta

Protest „Jedan od pet miliona“, 42. po redu, počeo je večeras ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a kako su organizatori naveli, protest je posvećen borbi za čast Univerziteta u Beogradu.

Oni su istakli da se borba za čast UB vodi od prošlog petka, od kada traje blokada Rektorata UB koju su organizovali aktivisti Udruženja Jedan od pet miliona.

„Studenti su prošlog petka otpočeli blokadu Rektorata, od tada se tamo vodi borba ne samo za čast Univerziteta već i svih građana Srbije koji se bore za očuvanje slobode i demokratije kao i institucija u Srbiji“, naveli su.

Okupljeni nose transparente „Vučić nikada neće dozvoliti slobodne i fer izbore. Bojkot“ i „Probudi se Srbijo, država radi a ne zvoce Vučića“.

Aktivistkinja pokreta „jedan od pet miliona“ i učesnica blokade zgrade rektorata Beogradskog univerziteta, Mila Jovanović, izjavila je da su mnogi velikani potekli sa ovog univerziteta, da će još mnogi poteći i da je ovo borba upravo za njihove diplome.

„Borimo se za sve koji su stekli svoje diplome, lopovi ne smeju da bace senku na njih“, rekla je ona.

Ona je dodala da se ne oseća bezbedno od petka kada se desio incident u zgradi Rektorata i pozvala rektorku Ivanku Popović da ogradi od nasilja i osudi ga, kao i da zaštiti svoje studente.

Dea Vukadin, takođe aktivistkinja pokreta „Jedan od pet miliona“ izjavila je na večerašnjem protestu da je blokada rektorata „jednom čoveku“ prvi put nakon 7 godina rekla NE.

Protestna kolona je krenula sa Platoa, ulicama Vase Čarapića, Kolarčevom, Terazijama, Prizrenskom, Brankovom, zatim Pop Lukinom, Kneza Sime Markovića, Pariskom i Uzun Mirkovom do zgrade Rektorata, gde studenti tog udruženja blokiraju tu ustanovu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike