Veštačka inteligencija Novozelanđanima predlagala otrovne napitke i jela

Aplikacija, koju je kreirao lanac supermarketa „Pak ‘n’ Save“, reklamirana je kao način da kupci, tokom krize i perioda povećanih troškova života, kreativno iskoriste stvari koje su im preostale.

Od korisnika se traži da u aplikaciju unesu različite proizvode koje imaju u svojim domovima i automatski će dobiti plan obroka ili recept, uz prateće vesele komentare.

U početku je aplikacija privukla pažnju na društvenim medijima zbog nekih neprivlačnih recepata, uključujući „paprikaš od oreo povrća“ (oreo je poznati keks).

Međutim, kada su kupci počeli da eksperimentišu sa unosom šireg spektra stavki sa liste za kupovinu za svoja domaćinstva, aplikacija je počela da daje još manje privlačne preporuke.

Jedan recept koji je nazvan „mešavina aromatične vode“ kao rezultat bi, između ostalog, imao gasoviti oblik hlora. Bot preporučuje recept kao „savršeno bezalkoholno piće za gašenje žeđi i osveženje čula“.

„Poslužite ohlađeno i uživajte u osvežavajućem mirisu“, navodi aplikacija, ali ne napominje da udisanje gasa hlora može izazvati oštećenje pluća ili smrt. Novozelandski politički komentator Lijam Heir objavio je „recept“ na Tviteru, podstakao druge Novozelanđane da eksperimentišu i podele svoje rezultate na društvenim medijima.

Među preporukama su bili koktel sa izbeljivačem „svež dah“, sendviči sa otrovom za mrave i lepkom, iznenađenje od pirinča sa izbeljivačem i „blaženstvo od metanola“ – vrsta prženica sa ukusom terpentina.

Predstavnik supermarketa za medije rekao je da su razočarani što je „jedan mali broj korisnika pokušao da iskoristi aplikaciju na neprikladan način i ne za njegovu namenu“.

U saopštenju se navodi da će supermarket „nastaviti da unapređuje“ bota kako bi se dobila bezbedna i korisna aplikacija, i napomenuli da je u aplikaciji naznačeno da korisnici treba da imaju više od 18 godina.

U upozorenju priloženom „planeru obroka“, navodi se da recepte „ne proverava ljudsko biće“ i da kompanija ne garantuje „da će bilo koji recept biti potpun ili izbalansiran obrok, ili pogodan za konzumiranje“.

„Morate da koristite sopstvenu procenu pre nego što napravite bilo koji recept koji proizvodi Savey Meal-bot“, navodi se u saopštenju supermarketa.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike