Veštačka inteligencija generisala voditeljku vesti za kuvajtske medije

Kuvajtski medij Kuvajt njuz (kuwaitnews.com) predstavio je virtuelnu prezenterku vesti koja je nastala uz upotrebu veštačke inteligencije, sa planovima da čita vesti objavljene na sajtu.

„Feda“ se u subotu pojavila na Tviter nalogu sajta Kuvajt njuz kao žena otkrivene kose u crnom sakou i beloj majici.

„Ja sam Feda, prvi prezenter u Kuvajtu koji radi sa veštačkom inteligencijom u Kuvajt njuzu. Kakve vesti više volite? Da čujemo vaša mišljenja“, rekla je na arapskom jeziku.

Sajt je povezan sa Kuvajt tajmsom, osnovanim 1961. godine kao prvi dnevni list na engleskom jeziku u regionu Zaliva.

Abdulah Boften, zamenik glavnog urednika za oba medija, rekao je da je to test potencijala veštačke inteligencije da ponudi „nov i inovativan sadržaj“.

U budućnosti bi Feda, kako kaže, mogla da usvoji kuvajtski akcenat i da čita vesti na Tviter nalogu sajta, koji ima 1,2 miliona pratilaca.

„Feda je popularno, staro kuvajtsko ime koje se odnosi na srebro… Uvek zamišljamo robote srebrne boje i da su metalik, pa smo kombinovali te dve stvari“, objasnio je Boftain.

Prezenterkina plava kosa i svetle oči odražavaju raznolikost domaćeg stanovništva i doseljenika u zemlju bogatu naftom, rekao je Boftain i dodao kratko: „Feda predstavlja sve“.

Prvi video-klip, u trajanju od 13 sekundi, izazvao je poplavu reakcija na društvenim mrežama, a, naravno, komentarisali su i novinari.

Vrtoglavi uspon veštačke inteligencije na globalnom nivou doveo je do porasta nade da će čovek imati koristi posebno u oblastima kao što je zdravstvena zaštita. S druge strane, raste strah od veštačke inteligencije i potencijala da se šire dezinformacije, kao i od gubitka radnih mesta i umetničkog integriteta.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike