Veštačka inteligencija, blokčejn, gejming… Pokušaj pogleda u budućnost na konferenciji „Tomorrow“

Svet tehnologije koji je bio rezervisan pretežno za muškarce se menja, ali nedovoljno brzo. Zabrinjava dodatak da tek nešto više od 27 odsto devojaka studira informacione tehnologije u našoj zemlji, pa je konferencija otvorena pitanjem kako da ih bude više i ko su žene lideri u oblasti novih tehnologija.

„Ono što znamo, jeste da su žene zastupljene samo 22 odsto u AI undustriji, čak 44 odsto aplikacija koje rade sa veštačkom inteligencijom su pristrasne. Svakog koga zanima tema veštačke inteligencije, blokčejn tehnologije, njene aplikacije, mašinsko učenja, sigurna sam da će naučiti nešto novo što do sada nije znao“, kaže Emilija Vuković iz Srpske blokčejn asocijacije.

Odgovore na ta i druga pitanja tražiće prema procenama 40 hiljada ljudi – što uživo, što onlajn.

„Na konfrenciji ćemo najviše govoriti o blokčejn, metavers, veb-3 tehnologiji… Ali, ove godine smo odlučili da proširimo naš opseg pokrivanja tako da smo uvrstili veštačku inteligenciju i gejming“, rekao je direktor Konferencije Zoran Tadić.

Upravo u tim oblastima Srbija želi bolju poziciju. Prvi koraci ka njoj su napravljeni, kažu nadležni – doneta je Strategije o razvoju veštačke inteligencije, osnovano je i izgradjeno više instituta i naučno-tehnoloških parkova.

„Ovde bih rekao da dolazi krem onih koji se bave novim tehnologijama. Mnogo znači što se to dešava u Beogradu i što će naši startapi, naši inženjeri imati priliku da se susretnu sa svojim kolegama iz celog sveta da razmene znanja i kontakte i verujemo da će ova konferencija još više doprineti razvoju domaće startap scene“, izjavio je resorni ministar Mihailo Jovanović.

Informaciono-komunikacione tehnologije uz poljoprivredu najvažnija su izvozna grana Srbije. Prošle godine su donele 2,7 milijardi evra, a kako do još boljih rezultata, biće i jedna od tema na konferenciji.

Više od 100 vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije, veb-3 i blokčejn tehnologije pokušaće da, kroz desetine različitih panela, daju odgovor na pitanje kako će izgledati svet sutrašnjice. 

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike