Veliki proboj kineskih stručnjaka na polju 6G tehnologije

Šesta generacija bežične mreže, odnosno 6G, naredna je stepenica u razvoju telekomunikacionih sistema koja obećava još pouzdaniju i bržu komunikaciju od bilo koje trenutne tehnologije.

Iako 5G mreža, koja se i dalje uvodi širom sveta, nudi mnogo manje kašnjenja tokom prenosa podataka u odnosu na prethodnu, od 6G se očekuje da još više poveća brzinu omogućavajući efikasno korišćenje elektromagnetnog spektra, navodi Saut Čajna morning post.

Naredna 6G mreža omogućiće korišćenje tehnologije virtuelne realnosti u visokoj definiciji, holografsku komunikaciju i primenu sličnih veoma zahtevnih aplikacija.

Zbog čega je kineski napredak poseban

Stručnjaci sa instituta kineske „China Aerospace Science and Industry Corporation“ koristili su specijalnu antenu da bi generisali četiri različita zračna paterna na frekvenciji od 110 gigaherca.

Tako su uspeli da postignu prenos podataka od 100 gigabita po sekundi što je značajan napredak u odnosu na postojeći nivo.

Tehnologija 6G mreže koristi frekvenciju teraherca, koji se odnosi na komunikaciju u frekvenciji raspona od 100 gigaherca do 10 teraherca elektromagnetnog spektra.

Što veći raspon frekvencije omogućava ove tehnologije omogućava bržu stopu prenosa i, samim time, veću količinu prebačenih podataka.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike