Srpski forum o upravljanju internetom – IGF Srbija 2023

Kako održati i poboljšati koordinaciju i upravljanje i kakva je uopšte budućnost interneta, imajući u vidu izazove koje globalno i lokalno donosi složena geopolitička situacija, jedna je od ključnih tema predstojećeg Foruma.

Razgovaraće se o digitalnim pravima i izazovima koje donosi pitanje digitalnog nadzora, o digitalnom tragu koji svi ostavljamo koristeći digitalne tehnologije, o tome koja su naša prava u digitalnom okruženju, kako se najčešće narušavaju, kako da ih štitimo odnosno, ostvarujemo.

Drugi deo programa biće posvećen sesijama koje u fokus stavljaju veštačku inteligenciju i okolnosti u vezi s poslovanjem u IT industriji. Tokom panela „Veštačka inteligencija između tehnologije prava i sloboda“ razmatraće se sam tehnološki stepen razvoja algoritama, ali i pogled međunarodnih organizacija, nadnacionalnih institucija na izazove koje razvoj veštačke inteligencije stvara, kao i na izazove koji u perspektivi očekuju pravnu nauku.

IT biznis u doba krize i užurbanog razvoja tehnologija tema je panela tokom kog će sagovornici iz srpskih IT preduzeća i sa IT tržištem povezanih organizacija nastojati da ukažu kako na izazove tako i na prilike koje kontinuirane promene tržišnih uslova i tehnologija donose.

Panelisti su predstavnici međunarodnih organizacija, vladinih institucija, nevladinog sektora, vodećih IT kompanija, univerziteta… Detalji o programu i učesnicima dostupni su na adresi igf.rs. Na istoj adresi moguće je obaviti registraciju za prisustvo Forumu. Registracija je obavezna zbog ograničenog broja mesta i otvorena dok se ne popuni sala. Za sve koji nisu u prilici da prate događaj uživo biće omogućen je prenos na Jutjub kanalu RNIDS-a.

U sklopu Foruma, kao deo paralelnog programa, u 10:30 u prostoru „Koska” Dobračina 59b, održaće se Radionica za novinare o sajber bezbednosti.

Radionicu vodi Jovan Milosavljević iz Nacionalnog CERT-a (RATEL) koji će ukazati na nekoliko najčešćih tipova sajber napada, objasniće kako ih prepoznati, koje mere predostrožnosti preduzeti, i kako se braniti od istih uz praktične savete o tome kako i pojedinci i redakcije mogu da budu bezbedniji. Dijana Milutinović iz Fondacije RNIDS govoriće o napadima na DNS, načinima da se preduprede, ali i značaju koji integritet internet domena ima za integritet izveštavanja.

Tokom radionice ćemo razgovarati o izveštavanju o sajber napadima, važnosti uloge koju mediji igraju prilikom podizanja svesti javnosti o sajber pretnjama i edukaciji korisnika interneta. Pred kraj radionice biće priređena i praktična vežba, simulacija situacije u kojoj je potrebno iskoristiti znanja stečena tokom radionice.

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i ove godine je domaćin Srpskom forumu o upravljanju internetom. Suorganizatori foruma su Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, fondacija Diplo, Internet društvo Srbije ogranak Beograd i kompanija Gransi, uz podršku organizacija USAID/Internews, RIPE NCC i ICANN, kao i Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike