Sajam nauke i tehnoloških dostignuća – hodnici izazova s kojima se suočavamo

Svoja dostignuća na sajmu tehnike predstaviće i Srbija, a postavka nosi naziv „Igraj za čovečanstvo – nauka za sve“. Za đake i studente ulaz je besplatan uz indeks ili đačku knjižicu.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku ministarka nauke Jelena Begović istakla je da ove godine postavke izgledaju malo drugačije.

Svi fakulteti, instituti i njihove inovacije malo su „promešani“ i napraviljena je jedna tematska celina gde će biti prikazano šta nam to nauka donosi i kako menja našu svakodnevicu.

„Građani će imati priliku da hodaju kroz hodnike izazova s kojima se suočavamo i rešenjima za njih.To je postavka između izložbe i sajma za sve generacije“, navela je ministarka Begović.

Ističe da se Srbija fokusirala na informacione tehnologije i u tom sektoru ima veliki uspon u broju inovacija. Sa pojavom veštačke inteligencije sve se polako iz IT sektora pretapa u sve nivoe našeg života.

„Mi smo na nivou Ministarstva i države fokusirani na biotehnološke inovacije od kojih treba praviti proizvode za tržište. Spoj informacionih tehnologija i prirodnih nauka, uključujući biotehnologije, što dovodi do nastanka fantastičnih inovacija, novih lekova, vakcina, rešenja u poljoprivredi, e-upravi, dijagnostici. Mislim da funkcionišemo sve više preko telefona i digitalnih veza“, rekla je Begovićeva.

Ministarka  nauke Jelena Begović  izabrana je i za predsednicu Odbora guvernera međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju.

 „To je velika čast i veliko priznanje za Srbiju. To je organizacija koju su osnovale UN i koja ima 69 zemalja članica okupljenih oko nauke. Kroz razmenu znanja u različitim segmentima ova organizacija pomaže zemljama u razvoju, kada je nauka u pitanju, a bez ikakve  finansijske nadoknade. Srbija je sada na čelu tog upravljačkog tela organizacije i sarađivaćemo sa zemljama sa kojima do sada nismo imali priliku da sarađujemo. To je jedna od ideja Bio4 kampusa“, istakla je ministarka nauke Jelena Begović.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike