Rampa za ChatGPT: Gardijan blokirao četbota da uzima informacije sa sajta britanskog lista

Zabrinutost od toga da kompanija nedozvoljeno koristi sadržaj kako bi stvarala i unapređivala svoje proizvode veštačke inteligencije dovela je do toga da su mnogi umetnici, predstavnici kreativnih industrijskih grana i mediji pozvali da se uvedu mere kako bi se zaštitila njihova intelektualna svojina.

Gardijan je potvrdio da je sprečio „OpenAI“ da pomoću svog softvera prikuplja sadržaj sa sajta britanskog lista.

Generativna veštačka inteligencija, koja obuhvata proizvode koji stvaraju veoma ubedljiv tekst, foto i audio sadržaj uz prostu ljudsku naredbu, zadivila je javnost od kako je napredna verzija ChatGPT predstavljena prošle godine.

Tehnologija iza ChatGPT i sličnih četbotova se „trenira“ tako što se hrani ogromnim količinama podataka sa interneta, uključujući novinske članke, što omogućava ovim oruđima da po naredbi stvaraju sadržaj, ali i da predvide najverovatniju reč ili rečenicu koju će korisnici da ukucaju.

Kompanija „OpenAI“ najavila je u avgustu da će omogućiti sajtovima da blokiraju njen softver da pristupi sadržaju, mada to ne obuhvata sav prethodno uzet sadržaj. Neki sajtovi već su se odlučili na taj potez.

„Prikupljanje intelektualne svojine sa Gardijanovog sajta u komercijalne svrhe je, i uvek će biti, suprotno našim pravilima“, naveli su iz britanskog lista.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike