Profesor oborio polovinu apsolvenata jer je ChatGPT lažno utvrdio da im je pisao radove

U jednom od bezbroj primera pogrešnog korišćenja četbotova i nepoznavanja njihovih mogućnosti, profesor dr Džared Mam optužio je više od polovinu studenata završne godine za varanje, zbog čega je teksaški univerzitet isprva čak odložio izdavanje diploma.

Mam je poslao svojim studentima imejl u kom ih je obavestio da će većina apsolvenata dobiti nula poena na svojim zadacima jer je njihova prethodna dva zadatka „provukao“ kroz ChatGPT, a program veštačke inteligencije utvrdio je da je on napisao te radove.

„Kopirao sam vaše odgovore u ChatGPT i program mi je rekao da li je generisao taj sadržaj“, naveo je Mam, piše Roling stoun.

Kada su mu studenti prišli ističući da nisu varali, već da su oni zaista pisali radove i priložili vremenski označene „gugl dok“ fajlove (pre nego što se ChatGPT pojavio u širokoj upotrebi) profesor im je odgovorio: „Ne ocenjujem sr*nje veštačke inteligencije.“

Rezultat je da je većini apsolvenata, koji su već diplomirali, univerzitet stopirao izdavanje zvaničnih diploma. Mam im je ponudio da ponovo urade poslednja dva kolokvijuma ako žele da izbegnu negativnu ocenu.

Međutim, ChatGPT nije osmišljen da proverava i identifikuje sadržaj koji je generisala veštačka inteligencija, uključujući i sadržaj koji je sam generisao. Postoje specijalizovani programi za to, poput Winston AI i Content at Scale, koji su specifično namenjeni tome.

To priznaje i kompanija OpenAI koja je napravila ChatGPT. Program takođe može da se navede, uz malo „podstreka“, da iznese potpuno lažne tvrdnje, pa čak i da fabrikuje primarni izvor informacije, navodi Vašington post.

Profesor Mam, koji predaje poljoprivredu i prirodne resurse, nije se odazvao na pozive medija. Teksaški univerzitet rekao je da istražuje slučaj.

„Nijedan student nije oboren ili mu je uskraćeno diplomiranje zbog ovoga. Profesor radi sa studentima kako bi odredio da li je veštačka inteligencija korišćena u pisanju zadataka“, poručili su iz ustanove.

Izdavanje diploma, međutim, za sada će biti odloženo dok se pojedinačne istrage ne okončaju.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike