Predstavljen Iphone 15, Apple prešao na USB-C punjač i na jače kamere

Predstavljeni iPhone 15 i iPhone 15 Plus u pet novih boja imaju nove, jače kamere, kao i iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Oni su prvi put izrađeni od titanijuma. Takođe, objavljen je i prelaz na USB-C punjače. Prezentacija se odigrala u kampusu kompanije Apple u teatru „Stiv Džobs“.

Tim Kuk se obratio ispred kompanije i podsetio na nove Apple prenosive računare kao i na Vision Pro, VR uređaj.

Apple je uveo „dabl tap“ na Apple Watch 9 – novu fukciju koja omogućava odgovor na pozive dvostrukim dodirom kažiprsta i palca.

Premijeru je imao i Apple Watch Ultra 2, sat sa baterijom koja traje 36 sati i koji će, kada se nađe u prodaji, posle 22. septembra, koštati 799 dolara.

Cena telefona je 799 dolara za iPhone 15, a Plus model košta 899 dolara.

Novost je i izbacivanje useka na vrhu displeja ali i pojačanje kamere – glavno sočivo ima 48 megapiksela uz pojačan zum.

Potvrđeno je i ono što je mnoge zanimalo, a to je da se Apple prebacuje na USB-C punjač.

Apple iPhone 15 Pro iApple iPhone 15 Pro Max

Telefoni iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max tkoristiće titanijum koji koriste i roveri na Marsu, a u pitanju je lak i snažan materijal. Apple je izabrao brušenu a ne poliranu strukturu materijala.

Posle 16 godina rada, kompanija je rešila i da ukloni prekidač za smanjenje zvuka, ona je zamenjena novim Action dugmetom koje će korisnici sami programirati.

Pro model ima 6.1-inčni ekran, a Pro Max 6.7 inča. Oba modela pokreće pro-čip A17 za koji u kompaniji tvrdeda je najbrži kod svih pametnih telefona i da se može porediti sa onim u računarima.

Sistem kamera koji ima iPhone 15 Pro sadrži glavni senzor od 48MP, 5x telefoto kameru sa f/2.8 i ultraširokougaonu kameru sa mikroopcijom. Glavna kamera ima rezoluciju od 48 MP ali uz jači senzor i mogućnostima za pravljenje kvalitetnijih nićnih snimaka, tvrde kreatori.

iPhone 15 Pro Max sada ima novu telefoto kameru od 12 MP, sa 5x optičkim zumom i f/2.8 otvorom blende. Telefoto kamera na iPhone 15 Pro modelu imaće isti 3x optički zum uz unapređenu ultraširokougaonu kameru od 12 MP, koja podržava autofokus i makrofotografisanje.

Važan pomena je i Spatial video – snimanje trodimenzionalnih snimaka i reprodukovanje uz Vision Pro uređaje.

Uprkos najavljenim poskupljenjima, početne konfiguracije imaju istu cenu kao i prošle godine – 999 dolara za iPhone 15 Pro sa 128GB i 1199 dolara za Pro Max sa 256GB.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike