Paralizovana žena progovorila preko digitalnog avatara

Ovaj tehnološki napredak budi nadu da moždano-kompjuterski interfejs može potpuno promeniti život ljudi koji su izgubili moć govora zbog moždanih udara ili bolesti poput amiotrofične lateralne skleroze.

Sve do sada, pacijenti su morali da se uzdaju u spore govorne sintizere koji su ispisivali reči uz pomoć tehnologije koja je registrovala pomeranje očiju i male pokrete lica.

Najnovija tehnologija koristi sitne elektrode ugrađene u površinu mozga kako bi detektovali električnu aktivnost u delu mozga koji kontroliše govor i mimiku. Signali se direktno prevode u govor digitalnog avatara koji simulira i izraze lica, poput osmeha, mrštenja ili iznenađenja.

„Ovi napreci nas dovode mnogo bliže pravim rešenjima za pacijente“, ističe profesor Evard Čang sa Univerziteta u Kaliforniji, koji predvodi istraživanje.

Pacijentkinja, četrdesetsedmogodišnja En, nakon teškog moždanog udara pre 18 godina ostala je paralisana. Nije u stanju da govori ili kuca i obično komunicira pomoću tehnologije koja joj omogućava da bira slova i ispiše 14 reči u minuti.

Naučnici su joj ugradili 253 elektrode u deo mozga koji je ključan za govor. Elektrode su presretale moždane signale koji bi, da nije bilo moždanog udara, kontrolisali mišiće jezika, vilice, grkljana i lica.

Ova tehnologija, ipak, još nije savršena: pogrešno je dekodirala 28 odsto reči tokom probe koja je uključivala 500 fraza i generisala je 78 reči u minutu u poređenju sa 110 do 150 koje izgovorimo u uobičajenom govoru.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike