„Nemoguća statua“ od nerđajućeg čelika koju je „izvajala“ veštačka inteligencija izložena u Stokholmu

Statua od nerđajućeg čelika teška 500 kilograma, visoka 150 centimetara, napravljena korišćenjem najnovijih dostignuća u veštačkoj inteligenciji, naprednim softverskim rešenjima i preciznoj proizvodnji, inspirisana radovima Mikelanđela i Ogista Rodena, sada se može videti u Muzeju nauke i tehnologije u Stokholmu u stalnoj postavci izložbe o veštačkoj inteligenciji.

Kompanija koja stoji iza ove skulpture je švedski proizvođač alata za rezanje metala i rudarske opreme „Sandvik“ koja je želela da promoviše svoje digitalne proizvodne veštine i alate za mašinsku obradu i rezanje metala.

Programer Robert Luciani, koji je pomoću veštačke inteligencije izradio nacrt statue, ističe da mu je jedan od najvećih izazova, između ostalog, bio kako da objedini dela pet različitih umetnika iz različitih epoha i sejdini ih u jedno umetničko delo koje bi potom bilo proizvedeno.

Iz „Sandvika“ navode da je statua dizajnirana obučavanjem više modela veštačke inteligencije na radu pet vajara, koristeći neke od njihovih najpoznatijih atributa, kao što su, na primer, Mikelanđelove „dinamične poze van ravnoteže” i Rodenova „muskulatura i refleksivnost”.

Drugi izvori inspiracije bili su nemačka umetnica Kete Kolvic, japanski vajar Takamura Kotaro i Ogaste Sevidž afroameričke vajarke.

U procesu proizvodnje korišćeno je više od 20 različitih alatki, za struganje, glodanje, bušenje, narezivanje navoja i provlačenje, zajedno sa različitim softverskim rešenjima.

Jakob Peterson, specijalista za kompjutersku mašinsku obradu u „Sandviku“, napominje da: „Obično radimo sa mašinskim komponentama, tako da su ravne površine, cilindri i tako dalje. Ovo je očigledno složenija površina, odnosno odlivak složenog slobodnog oblika koji Materijal koji smo obradili je -U+0020 nerđajući čelik.“

Ukupno je korišćeno dve i po tone nerđajućeg čelika, a od toga su dve tone otpale tokom procesa mašinske obrade, što je na kraju rezultiralo statuom od 500 kilograma. Sav čelik koji je mašinski obrađen je recikliran i ponovo upotrebljen, naglašavaju u „Sandviku“.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike