Nauka za sve – otvoren 65. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Na njivi su Lala i Sosa, ali ne Banaćani na koje smo navikli, već roboti opremljeni senzorima za proveru stanja zemljišta i trenutnih potreba biljke, ali i senzorima za rano otkrivanje bolesti.

Takvu sliku srpske poljoprivrede u budućnosti vidi novosadski Institut „Biosens“. Sve informacije sa njive poljoprivrednik dobija preko aplikacije na mobilnom telefonu.

„Već sada u Srbiji ne može da se nađe dovoljan broj radnika u sezoni tako da će roboti imati značajnu budućnost. Pokazana je i budućnost ishrane u smisli veštačkog mesa koje ćemo u budućnosti štampati na tri-de printerima“, navodi Vladimir Crnojević, direktor instituta „Biosens“.

Oni su samo jedan od srpskih izlagača okupljenih na jedinstvenoj izložbenoj postavci: Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve. Nju čine fakulteti, instituti, naučno-istraživački centri i naučno-tehnološki parkovi.

„Mislim da je krajnje vreme da se mnogo šire upoznamo sa naukom i sa novim tehnologijama jer to je jedini način da ih razumemo i da ih koristimo za benefit svih. Sve inovacije koje smo ovde prikazali podržane su kroz različite programe države“, naglašava Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Visokotehnološka industrija je grana domaće privrede koja najbrže raste. Prošlogodišnji izvoz IT sektora iznosio je 2,7 milijardi evra, dok je u prva dva meseca 2023. godine ostvaren rast od 44 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, podsećaju nadležni.

„IKT sektor je postao jedan od najperspektivnijih, značajna izvozna grana koja već danas pruža puno, ali od koje se u budućnosti još više očekuje. Svaka naredna godine je kad nam je u pitanju IKT sektor rekordna“, ističe Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Međunarodni Sajam tehnike otvoren je do 19. maja. Cena ulaznice je 500 dinara, dok je za đake i studente ulaz besplatan.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike