Najnovija generacija robota predstavljena u Pekingu na Svetskoj konferenciji izgleda sve realističnije

Na Konferenciji, koja traje od 16. do 22. avgusta, biće održano više od 30 stručnih foruma, a na izložbi se mogu videti najnovije tehnologije i proizvodi u 10 oblasti, uključujući medicinske usluge i poljoprivredu. 

Humanoidni roboti su na Konferenciji privukli najviše pažnje. Sve realističnije izrade sada imaju i mimiku sličnu ljudskoj, a mogu da se sinhronizuju sa ekranom i imitiraju ljudske pokrete i izraze lica.

Biomimetički roboti Lia Baija i Dua Fua, briljantnih kineskih pesnika iz dinastije Tang (618-907), govorili su najpoznatije stihove. Izlagači su uvereni da takvi roboti mogu biti veoma primamljivi za posetioce u kulturnim i turističkim objektima.

Predstavljeni su i humanoidni roboti koji mogu da donesu piće iz frižidera prateći uputstva tehničara na licu mesta. Oni ne samo da razumeju govor, već i autonomno identifikuju objekte i mogu da ih pomeraju.

Uslužni roboti za bolji život

U sektoru usluga, roboti pratioci u obliku kućnih ljubimaca takođe su privukli dosta pažnje. Sajber pas 2 koga je predstavio kineski tehnološki gigant „Sjaomi“ može da se prevrće i izvodi druge trikove kao pravi pas i „uživa“ dok ga vlasnik češka ispod brade.
Simpatičnog izlgeda i veoma realističan na dodir, drugi robot pratilac, Meta mačka, može da prati starije osobe ili da pruži emocionalnu podršku grupama sa posebnim potrebama.

Zadivljujući broj medicinskih robota prikazanih na izložbi može da se koristiti u hirurgiji, dodatnoj dijagnostici, rehabilitaciji, analizi uzoraka, dezinfekciji i čišćenju.

Prvo na svetu kompaktno bioničko potpuno fleksibilno veštačko srce takođe je izloženo na sajmu. Napravljeno od silikonske gume koja je kompatibilna sa ljudskim organizmom može da zameni prirodno srce i otvara potpuno novi pravac u tehnologiji izrade veštačkih organa.

Na izložbi su predstavljene i mogućnosti robota koji mogu da odigraju sveobuhvatniju ulogu u brizi o starima, na primer pružaju pomoć invalidima, negu, rehabilitaciju, obavljaju kućne poslove, pružaju emocionalnu podršku i zabavljaju vlasnike.

Industrija proizvodnje robota beleži stabilan rast

Izveštaj o razvoju kineske robotske tehnologije i industrije (2023) objavljen na konferenciji takođe pokazuje da se ukupan razvoj kineske robotske industrije stalno poboljšava, a da su se mogućnosti primene značajno proširili.

Kina je postala važna pokretačka snaga za razvoj sektora, a automobilska i elektronska industrija su i dalje oblasti sa najvećom primenom robota, a razvoj humanoidnih robota cveta, navodi se u izveštaju.

Daleko od izložbenog prostora, industrijski roboti su značajno poboljšali efikasnost rada i bezbednost osoblja posebno u pogonima gde su uslovi rada ekstremni za ljude. Na primer, trenutno 65 odsto operacija u četiri proizvodna pogona kompanije „Baostil“ obavljaju roboti.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike