Mobilni telefon i internet kao nasušna potreba

Kao i osobine naših prijatelja, postale su nam bitne i karakteristike našeg mobilnog telefona. Čini se da je pravi odabir uređaja koji utiče na privatni, poslovni i društveni život postao bitniji nego ikada.

„Dosadašnjom analizom smo utvrdili da korisnici žele dobru kameru i dobru bateriju. Bateriju koja će im izdržati ceo dan, dolaze frustracije ako se baterija istrošila pre vremena. Procesor je možda tek na trećem mestu“, rekao je Đorđe Jovanović iz „Sjaomi Srbija“.

„Najbitnija karakteristika je uglavnom cena pa se onda u tom ovkiru bira proizvođač i model. Ekrani su sada uglavnom dobri pa je odabir uglavnom vezan za kameru, bateriju, dizajn i performanse“, izjavio je Igor Rakocija ispred Jutjub kanala Balkanteh.

Razloge za masovnu upotrebu i zavisnost od mobilnih telefona, treba tražiti u savremenom načinu života, smatraju sociolozi.

„Svet je postao globalizovan, fizičko mesto boravka je prestalo da bude važno, ljudi žive u jednom, drugom gradu, menjaju poslove, kidaju društvene mreže. Jedini način da danas ostanemo jedni sa drugima, a to je naša nasušna potreba, je zapravo mobilni telefon i internet koji je sastavni deo ove sprave“, kaže sociolog Dalibor Petrović.

Primena veštačke inteligencije verovatno je najzanimljiva karakteristika novih modela mobilnih telefona. Neprestano uči o nama i našim navikama, savetuju nas, prate zdravstveno stanje, a u budućnosti možda preuzme i neke od naših obaveza.

Pored svega, na jedno pitanje mišljenja su različita: Da li nam mobilni telefon omogućava da se sa nekim zbližimo ili nas društveno razdvaja?

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike