Instagram klonirao Tviter, kodno ime Barselona

Nova aplikacija zasnovana na tekstu biće nezavisna, ali će biti delimično integrisana u Instagram.

Korisnici će zadržati Instagram verifikaciju, a svi njihovi pratioci će dobiti obaveštenje da ih prate na platformi koja će tek dobiti zvanično ime.

Nova platforma zasnovana na tekstu biće decentralizovana i interoperabilna sa Mastodonom, koji je izgrađen na ActivityPub protokolu.

Meta želi da uključi javne i poznate ličnosti u dobijanje ranog pristupa – sportiste, glumce, producente, voditelje emisija i komičare.

U belešci kreatorima sadržaja, Meta je priznala da su Mastodon, Bluesky i druge aplikacije imale prednost u trci za izgradnju sledećeg Tvitera. Ali, kompanija je istakla da ima prednost pristupa milijardama korisnika preko svoje porodice aplikacija, koja uključuje Instagram, Fejsbuk, Vocap i Mesindžer.

Nova decentralizovana aplikacija nosi kodni naziv P92 ili Barselona.

„Istražujemo samostalnu decentralizovanu društvenu mrežu za deljenje tekstualnih ažuriranja. Verujemo da postoji prilika za poseban prostor gde kreatori i javne ličnosti mogu blagovremeno da dele novosti o svojim interesovanjima”, nevela je kompanija Marka Zakerberga za Manikotrol.

Prema rečima Lije Haberman, autorke biltena koji se bavi društvenim medijima, aplikacija će koristiti iste smernice zajednice kao Instagram.

Korisnici će moći da se prijave sa Instagram akreditivima, blokovi i skrivene reči sa Instagrama će biti prenete, kao i neke bezbednosne funkcije kakve su dvofaktorska autentifikacija i prijavljivanje neželjene pošte.

Njeni izvori su je obavestilči i da će tekstualni postovi biti dužine do 500 karaktera, a korisnici će moći da postavljaju fotografije, linkove i video zapise dužine do pet minuta.

Kao i Tviter i druge konkurentske aplikacije, postojaće fid gde će moći da se lajkuje, komentariše ili ponovo šeruje sadržaj.

Met Navara, konsultant za društvene medije objavio je da će nova platforma biti lansirana ovog leta.

Meta je odbila da komentariše te navode, ali nije osporila njihovu tačnost.

Tržište je zrelo za nove alternative Tviteru, navodi TekKranč, uz ocenu da bi nakon prelaska na mnoštvo platformi, neki korisnici mogli biti pomalo umorni od otvaranja još jednog novog naloga.

Kao i svaka velika kompanija, i Meta je imala razne aplikacije koje nisu zaživele.

U poslednjih nekoliko godina, izbacila je na tržište proizvode kao što su anonimna aplikacija za tinejdžere tbh, Super – aplikacija nalik Kameu, aplikaciju za parove Tuned, društvenu mrežu Kampus, fokusiranu na studente, servis za video upoznavanje Sparked…

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike