Indija „zauvek“ na Mesecu: „Čandrajan 3“ bezbedno parkiran posle ispunjenih zadataka

Rover Pragjan na „Čandrajanu 3“ uspešno je završio svoj zadatak do svoje sledeće akcije. Kako su naveli iz Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO), rover je bezbedno parkiran i stavljen u režim mirovanja na površini Meseca. Očekuje se da će nova aktivnost rovera početi 22. septembra 2023. godine.

„Nadamo se uspešnom buđenju i ispunjenju novih zadataka rovera. U protivnom zauvek će ostati na Mesecu kao lunarni ambasador Indije.Trenutno je baterija potpuno napunjena. Solarni panel je orijentisan da prima svetlost pri sledećem izlasku sunca koji se očekuje 22. septembra 2023. Prijemnik ostaje uključen“, saopštila je svemirska agencija.

Rover Pragjan ima šest točkova teških 26 kilograma, na solarni je pogon i opremljen je da koristi svoje naučne instrumente da snimi  lunarno tlo i stene u južnom polarnom regionu gde je sleteo „Čandrajan 3“ Vikram. Inače se svi podaci na Zemlju šalju preko Vikrama.

Instrumenti (APKSS ) kojima je opremljena letelica najpogodniji su za analizu „na licu mesta“ elementarnog sastava tla i stena na površini planetarnih tela sa malo atmosfere, kao što je Mesec.  Instrumenti su pomoću laserski indukovanog spektroskopa otkrili prisustvo zanimljivih elemenata, koji su u zastupljeni u minimalnim količinama, kao i sumpor, aluminijum, silicijum, kalcijum i gvožđe.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike