„Gugl“ slavi 25. rođendan – štošta nam je omogućio, pa i da se ovaj tekst sâm napiše

„Gugl”, osnovan 1998. godine, doneo je mnoge inovacije i promene u načinu na koji koristimo internet. Evo šest najznačajnijih stvari koje je „Gugl” uneo u svet digitalnih tehnologija u poslednjih 25 godina.

Pretraživanje informacija

„Gugl” je revolucionarizovao način na koji pretražujemo i nalazimo informacije na internetu. Njegov algoritam rangiranja, baziran na PageRank tehnologiji, omogućio je korisnicima da dobiju relevantne i korisne rezultate brže nego ikada pre.

Gugl Mape

Lansirane 2005. godine, Gugl Mape su promenile način na koji se orijentišemo i planiramo putovanja, bilo da je reč o lokalnim destinacijama ili međunarodnim putovanjima.

Android operativni sistem

„Guglov” mobilni operativni sistem Android započeo je svoj život 2008. godine i od tada se razvio u najpopularniji operativni sistem na svetu, donevši revoluciju u mobilnoj industriji.

Gugl Drajv

Ova usluga za skladištenje i deljenje dokumenata bazirana na cloud (oblak) tehnologiji omogućava korisnicima da čuvaju, dele i grupno rade na dokumentima, tabelama i prezentacijama.

Gugl Asistent

Veštačka inteligencija koja korisnicima omogućava da upravljaju svojim uređajima glasovnim komandama, postavljaju pitanja, kontrolišu svoj dom i mnogo drugih funkcija.

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje

„Gugl” je bio na čelu inovacija u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Pomoću svojih algoritama, kompanija je unapredila osnovne usluge, kao što su pretraživač i prevodilac.

Takođe, „Dip majnd”, firma koju je „Gugl” kupio, postavila je nove standarde u oblasti mašinskog i dubinskog učenja (deep learning), pogotovo sa svojim programom AlphaGo koji je pobedio svetskog šampiona u misaonoj igri Go, o čemu je snimljen i dokumentarni film.

TensorFlow, otvorenog koda, postao je jedan od najpopularnijih alatki za razvoj veštačke inteligencije u istraživačkoj zajednici. Ovim dodatkom, doprinos „Gugla” veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju stoji rame uz rame sa ostalim revolucionarnim proizvodima i uslugama koje je kompanija predstavila za 25 godina postojanja.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike