Evropska svemirska agencija domaćin prvog prenosa uživo sa Marsa

Nove slike sa Marsa se očekuju na svakih 50 sekundi, navodi se u saopštenju Agencije. Ažuriranja će takođe biti dostupna na Tviter nalogu Agencije; heštag #MarsLIVE.

Sadržaji koji se dele i objavljuju na Jutjubu i Tviteru pokazaće planetu kakva nikada ranije nije viđena, saopštili su iz Esa.

Na ovaj način obeležava se 20. godišnjica lansiranja orbitera agencije Mars ekspres – misije koja je imala zadatak da se snimi trodimenzionalne slika površine te planete kako bi se videla sa potpunijim detaljima.

„Uobičajeno, vidimo slike sa Marsa i znamo da su snimljene danima ranije“, rekao je Džejms Godfri, menadžer operacija svemirskih letelica u Esinom kontrolnom centru misije u Darmštatu u Nemačkoj i dodao: „Uzbuđen sam što vidim Mars kakav je sada, uživo“.

Često se podaci i zapažanja sa „crvene planete“ uzimaju dok svemirska letelica nije u direktnom kontaktu sa Zemljom, tako da se slike i drugi zapisi čuvaju dok se ne mogu poslati, a poruke se šalju u rasponu od tri do 22 minuta.

Esa je procenila da će biti potrebno oko 17 minuta da svetlost koja je potrebna za formiranje slika putuje direktno sa Marsa na Zemlju, a zatim još minut da prođe kroz žice i servere na Zemlji da bi se pokrenuo prenos uživo, saopštila je agencija.

„Imajte na umu, nikada ranije nismo probali ništa slično, tako da su tačna vremena putovanja za signale na zemlji malo neizvesna“, navodi agencija u saopštenju.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike