Direktor Gugla: Za veštačku inteligenciju bi trebalo uspostaviti okvire kao za nuklearno oružje

Direktor „Gugla“ i kompanije „Alfabet“ Sundar Pičai rekao je u razgovoru za Si-Bi-Es njuz da je veštačku inteligenciju oduvek posmatrao kao najznačajnije otkriće čovečanstva.

„Značajnije i od vatre ili struje ili bilo čega drugog što smo otkrili u prošlosti“, naveo je Pičai.

Istakao je kako će veštačka inteligencija, zbog brzog razvoja, uticati na sve proizvode kompanije na čijem je čelu.

Kompanija „Gugl“ je u februaru pustila u probni rad svog četbota „Bard“. Si-Bi-Es njuz podseća da taj program, za razliku od Gugla, odgovore ne traži na internetu, već se oslanja na podatke koje sam prikupi i da uglavnom uči u hodu.

„Veštačka inteligencija dolazi do suštine inteligencije, do suštine čovečanstva“, rekao je Pičai.

„Guglovi“ roboti su sami naučili da igraju fudbal

Novinar Si-Bi-Esa je imao priliku da vidi i isproba neke od najnaprednijih „Guglovih“ proizvoda sa veštačkom inteligencijom, među kojima je i „Dipmajnd“ u kojem roboti igraju fudbal čija su pravila sami naučili, bez pomoći ljudi.

Pičai je dodao da ga zabrinutost zbog razvoja veštačke inteligencije noću drži budnim, kao i da bi ta tehnologija mogla da bude štetna ukoliko se primenjuje na pogrešan način.

„Može biti veoma štetna ako se pogrešno primeni i još nemamo sve odgovore, a tehnologija se brzo kreće. Pa da li me to drži budnim noću? Apsolutno“, istakao je Sundar Pičai.

Pozvao je na uspostavljanje globalnog okvira koji bi regulisao veštačku inteligenciju, poput međunarodnih sporazuma koji se odnose na upotrebu nuklearnog oružja.

Direktor „Gugla“ je napomenuo kako će vlade morati da osmisle te okvire zbog brzine razvoja veštačke inteligencije.

Ključne ličnosti u oblasti razvoja veštačke inteligencije su krajem marta zatražile moratorijum na obuku moćnih sistema veštačke inteligencije zbog straha od pretnje čovečanstvu. Među njima su bili i milijarder Ilon Mask i suosnivač „Epla“ Stiv Voznijak.

U Italiji je zabranjena upotreba četbota „ChatGPT“, a sličan potez se najavljuje i u Nemačkoj.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike