„Voćar” planira još jednu hladnjaču

INĐIJA: Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak obišli su hladnjaču „Voćar” u Novom Slankamenu.

Zemljoradnička zadruga „Voćar” osnovana je 2012. godine i okuplja 42 voćara iz Novog Slankamena i drugih mesta inđijske opštine. Direktor zadruge Nikola Kotorac ističe da je u planu izgradnja još jedne hladnjače.

– Očekujemo da Ministarstvo pomogne u vezi uvoza jabuka iz inostranstva, to nam je jedan od problema zato što ulazi jabuka iz Poljske, i ako se to reši, naša jabuka će se bolje prodavati. Trenutno izvozimo 90 odsto za Rusiju i trudimo se da poboljšamo kvalitet jabuke sa novim zasadima, navodnavanjem, mrežama i drugim merama – rekao je Kotorac.Po oceni ministra Nedimovića zemljoradnička zadruga „Voćar” iz Novog Slankamena je primer kako treba da funkcioniše zadrugarski sistem u Srbiji.

– Kada se ljudi udruže, ministarstvo stoji iza toga. Više novca smo predvideli za zadruge nego za poljoprivredna gazdinstva, jer nam je cilj da udružujemo ljude. Ako se ovako budu razvijala zadrugarstva na više tačaka po Srbiji onda ćemo u stvari dobiti ono što nam treba da bi mogli da izvozimo, a to je količina i standardizovanost kvaliteta, jer je to ono što nam traže. Mi smo pre osam-devet godina izvozili 8.500 tona za Rusiju, a sada izvezemo skoro 160.000 tona jabuka – rekao je Nedimović.

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike