Pri kraju posao na koji se čekalo decenijama

ZRENJANIN: Već polovinom aprila Zrenjaninci će u svojim vodovodnim instalacijama imati vodu mnogo boljeg kvaliteta, kada započne probni rad prečistača za vodu.

A ako sve bude teklo po planu, ubrzo će početi i redovna isporuka vode koja će po svim parametrima ispunjavati stroge zakonske uslove i propisane standarde.

U to se uverio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, koji je juče obišao gradilište postrojenja za prečišćavanje pitke vode, na Mihajlovačkom drumu.
– Čim prođe kroz instalisane sisteme voda će biti mnogo boljeg kvaliteta nego što je sad, a onda nam sledi usklađivanje parametara. Verujem da će tokom pet -šest dana biti dostignuti standardi predviđeni ugovorom, tako da će 15. aprila biti pušteno prostrojenje u probni rad a 15. maja bi trebalo da radi u punom kapacitetu, kada oprema bude potpuno usklađena – istakao je Nenad Obradović, direktor firme „Synerteć“, koja je ulogu investitora preuzela od Grupe „Zilio“.

On kaže da je oprema kompletno instalirana i povezana i da će do kraja nedelje objekti biti spremni za testiranje. Vrednost celog postrojenja je, inače, osam miliona evra.
– Zadovoljan sam kako teku radovi. Pitali su me pre nekoliko dana zašto se kasni sa radovima, a moj odgovor je da se 42 godine kasni sa ovakvim postrojenjem, a lično sam ponosan na svoj tim što smo mi ekipa koja će posle više decenija neuspešnih pokušaja konačno rešiti veliki poblem grada Zrenjanina, problem pijaće vode – naglasio je gradonačelnik Janjić, ocenivši kao dobru vest da će uskoro početi probe postrojenja.
Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević podsetio je da su radovi mogli da krenu tek nakon što su investitoru date garancije, koje nisu bankarske već državne.

-Tu se izgubilo dosta vremena dok nismo pronašli elegantno rešenje, sa garancijama vladine Agencije, što je prihvatio i investitor. Treba
znati da grad ovde nije uložio ni dinar, već je gradska skupština poverila zadatak investitoru da radi komunalnu delatnost prečišćavanja vode. Sav rizik oko kvaliteta vode pada na izvođača, ali sam siguran da će on brzo postići tražene parametre, jer nikom se ne baca osam miliona evra. Isporučivaće se, inače, 6,5 miliona kubika vode godišnje – precizirao je Dević.

On nije mogao da se izjasni o pitanju cene vode koja će se distribuirati građanima, jer će o tome odlučivati lokalni organi vlasti.
– Mi ćemo lokalnoj samoupravi predložiti razne varijante, da se opredeli za najpovoljniju, vodeći računa i o socijalnoj dimenziji – zaključio je Dević.

Strogi domaći propisi

Probni rad će se iskoristiti za podešavanje parametara kvaliteta vode u skladu sa važećim pravilnikom i normama Republike Srbije, a koji su veoma strogi, čak zahtevniji od onih koji su na snazi u zemljama Evropske unije. Onog momenta kada se kontrolom vode ustanovi da su
zadovoljeni predviđeni kriterijumi, voda će putem gradske vodovodne mreže biti distribuirana do krajnjih korisnika.

(Dnevnik)

Napišite komentar