Nulta tolerancija prema nasilnicima

SENTA: Ministar odbrane i predsednik Političkog saveta za ravnopravnost polova Vlade Srbije Zoran Đorđević izjavio je na tribini u Senti, da je ambiciozni plan do 2020. pripremljen

tako da menja stvari iz korena, kad je reč o rodnoj ravnopravnosti i posebno o svim vidovima nasilja. U prisustvu većeg broja žena, predstavnika lokalnih institucija, i načelnika Severnobanatskog okruga Nikole Lukača, posebno je istaknuta problematika nasilja.

Ljubica Nikolić Varikios v. d. direktora Centra za socijalni rad predočila je da su samo prošlog vikenda prijavljena četiri slučaja nasilja, od kojih su tri prihvaćena za procesuiranje a jedna prijava je odbačena. Ona je ukazala da je suzbijanje nasilja u porodici, nad ženama i decom, uvek aktuelno, te da Centar za socijalni rad reaguje na nasilje kao pojavu sa nultom tolerancijom.

Ministar Đorđević je podsetio da su u izradi akcionog plana bile zastupljene žene iz lokala koje su govorile o problemima koji postoje u praksi. Iako je Srbija dosta napredovala u svetu i po položaju rodne ravnopravnosti, ministar je rekao da nema mesta zadovoljstvu, jer Srbija treba da bude u samom vrhu. Ambiciozni akcioni plan je napravljen u nameri da se implementira u što većoj meri, tako da ako se ostvari i 70 odsto planiranog, Srbija će svakako biti u samom vrhu kada je u pitanju rodna ravnopravnost – rekao je Đorđević.

Od samog Ministarstva odbrane, ministar je rekao da očekuje da bude ispred svih, kad je reč o rodnoj ravnopravnosti:
– Mnoge pozitivne promene se dešavaju, pa sada za prijem u Vojnu gimnaziju i Srednju vojnu školu imamo više od 50 odsto devojčica koje su se prijavile i to je dobar znak da Srbija ide u dobrom pravcu i moramo samo nastaviti tako – zaključio je Đorđević.

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike