Novi heroji pored Kljajića

KLJAJIĆEVO: Potomci nekadašnjih Kordunaša i Ličana, čiji su očevi i dedovi došli „vlakom bez voznog reda“ u Kljajićevo, danas najveće selo somborskog atara, nisu uspeli da izbegnu

sudbinu svojih predaka. Bivajući večito na razmeđu imperija gotovo svaku generaciju ratovali su i ginuli, pa bez žrtava na bojnom polju nije protekla ni poslednja decenija 20. veka, prilikom krvavog raspada Jugoslavije. Ne želeći da prepuste zaboravu one koji su poginuli u odbrani srpskog naroda, na Trgu 8. Kordunaške udarne divizije podignuta je spomen-ploča borcima iz Kljajićeva koji su u ratu na prostoru bivše SFRJ položili svoje živote.

Ovo spomen-obeležje je izrađeno u čast Zorana Trbojevića, koji je poginuo u Bogdanovcima (Hrvatska), Ljubomira Kneževića Bate na brdu Žuč i Zdravka Strike Lava, koji je poginuo u Skelanima. Novi spomen stoji uz spomen-bistu narodnog heroja, partizana Miloša Kljajića, po kome je dotadašnja Krnaja, naseljena pretežno podunvaskim Švabama, nakon kolonizacije i dobila ime. Prilikom otkrivanja ploče Slobodan Mihajlović, predsednik Udruženja boraca ovog sela je rekao da obeležje podiže mesno udruženje boraca Kljajićeva, koje nastavlja tradicije SUBNOR- a kao i boraca svih ratova nakon 1945. godine.

Spomen-ploču je bez nadoknade izradio mesni kamenorezac Milorad Stojanović, dok je ovdašnji kljajičevački paroh, sveštenik Srpske pravoslavne crkve Boško Simić održao pomen i osveštao trajnu uspomenu na borce za opstanak srpskog naroda na njihovim ognjištima. Događaju je prisustvovala rodbina poginulih, kao i članovi boračkih organizacija Sombora, Stanišića, Novog Sada, ali i predstavnici zavičajnog udruženja Kordunaša iz Beograda, dok su cveće položili i predstavnici Vojske Srbije.

Boračka organizacija Kljajićeva je nakon otrivanja spomen-ploče održala prigodnu svečanost povodom sedam decenija postojanja organizacije. Zaslužnim članovima i partnerima ove organizacije su dodeljene zahvalnice, a o istorijatu SUBNOR-a govorio je Ilija Radičanin. Za kulturno-umetnički deo programa su bili zaslužni članovi Izvorne grupe „Petrova gora“ koji su spletom krajiških pesmama uveličali ceo događaj.

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike