Delegacija iz Slovačke posetila Staru Pazovu

STARA PAZOVA: Najbolji primer simbioze i dobrog zajedničkog života Srba i Slovaka u Srbiji je Stara Pazova, istakli su članovi delegacije Slovačke Republike u razgovoru sa

opštinskim predstavnicima i Slovacima koji su građani ove sremske opštine. Delegaciju koju predvodi Lukaš Parizek, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovačke, činili su Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke u Srbiji i Jan Varšo, predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori. Predviđeno je da delegacija poseti i Bački Petrovac i Kovačicu.

Kako je naglasio Lukaš Parizek, cilj njegove prve posete Srbiji je da se upozna sa životom Slovaka i informiše o tome šta za njih može da učini matična zemlja. Ekonomska saradnja bitan je deo agende ove posete, pa je Parizek predsedniku opštine Đorđu Radinoviću i njegovim saradnicima uputio poziv na Ekonomski forum koji će u junu biti održan u Bratislavi, jer smatra da opština može još proširiti svoje investicione kapacitete. Parizek je izrazio zadovoljstvo što je stopa zaposlenosti u ovoj opštini visoka jer, kako reče, to smanjuje iseljavanje mladih, pa i Slovaka, što je dugoročno veoma bitno.

– Vi ste za nas veoma važni gosti jer u Staroj Pazovi živi 5.200 Slovaka, najviše u jednom mestu u Srbiji, a mi smo ponosni što smo multinacionalna sredina, i to oduvek. Razvijamo prijateljsku saradnju sa sedam opština i gradova u Slovačkoj –rekao je Đorđe Radinović. Poslanica u Skupštini Srbije Ljibuška Lakatoš, istakla je da Slovaci ovde imaju svoju crkvu, školu, Slovački dom, Maticu slovačku, da sve institucije sarađuju međusobno, ali i sa lokalnom samoupravom i svim institucijama države.

Na sastanku je bilo reči o restituciji i vraćanju zemlje Slovačkoj evangelističkoj crkvi. Opština je učestvovala u obnovi hrama, izgradnji novog parohijskog doma, i u obeležavanju 500 godina reformacije, što je potvrdio i sveštenik Igor Feldi. On je podsetio i na istorijske veze Srba i Slovaka od vremena kada je dr Hurban od kralja Milana tražio pomoć u obnovi identiteta Slovaka.
Na sastanku je naglašeno da Osnovna škola „Heroj Janko Čmelik” u kojoj se obrazuje 270 đaka na slovačkom jeziku, ima izvanredne uslove za rad, zahvaljujući rekonstrukciji i opremanju koje su zajedno finansirali pazovačka opština i država Slovačka.

Radan i raspevan narod

Delegacija Slovačke je posetila i Slovački narodni dom gde je upoznata sa radom KUD „Heroj Janko Čmelik”, uz naglasak da su Slovaci „radan i raspevan narod”, zahvalni lokalnoj samoupravi na podršci. Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo, podsetio je na brojne oblike dobre saradnje većinskog i manjinskog naroda u Srbiji, a to nije samo pitanje finansiranja.

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike