Bolnica u Somboru uskoro dobija angio-salu

SOMBOR: Pokrajinski sekretar za zdravstvo, doc. dr Zoran Gojković je, tokom obilaska institucije sekundarne zdravstvene zaštite u Somboru, najavio skoro puštanje u rad angio sale u ovdašnjoj

Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“, čime bi se omogućili daleko bolji uslovi lečenja stanovnika ovog kraja. Pored toga, pokrajinski sekretar je obišao i Dom zdravlja „Dr Đorđe Lazić“, u kome je obezbeđena primarna zdravstvena zaštita stanovnicima Sombora i okoline.

– Videli smo kako teku građevinski radovi na prvoj angio- sali, a koliko je to krupan korak u budućem radu ove bolnice govori podatak da će preko 200.000 stanovnika Zapadnobačkog okruga imati najsavremenije lečenje kardiovaskularnih oboljenja, koje, sa 57 odsto smrtnosti, predstavljaju jedan od najvećih zdravstvenih problema Vojvodine – rekao je sekretar tokom obilaska somborske ustanove.

– Pokrajinska vlada, tačnije Uprava za kapitalna ulaganja, je u petak završila javnu nabavku angio-sale, u toku su radovi na rekonstrukciji prostora namenjenog za nju, i kao što smo to i obećali, na proleće će Opšta bolnica u Somboru imati svoj angioaparat čime značajno podižemo kvalitet zdravstvene zaštite u Somboru i zapadnobačkoj regiji.

Lekari iz somborske bolnice u proteklih šest meseci su na intenzivnoj i konstantnoj edukaciji na Insititutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, gde se pripremaju za rad u novoj angio-sali.Komentarišući problem celog srpskog, pa i vojvođanskog zdravstva sa sve izraženijim nedostatkom lekara gotovo svih specijalnosti, pokrajinski sekretar Zoran Gojković je naglasio da se radi o nasleđenom problemu, koji se rešava.

– Mi smo, na žalost ušli u veliki problem sa specijalistima zato što u prethodnom periodu od gotovo osam godina uopšte nije bilo specijalizacija. U prethodne dve godine zaposleno je preko 2.500 lekara u zdravstvenom sistemu Srbije, dok je odobreno preko 4.000 specijalizacija, ali mora da se zna da je za jednog kvalitetnog lekara potrebno od četiri do šest godina da završi specijalizaciju, pa tek nakon šest godina možemo da kažemo da imamo specijalistu. To je problem koji smo nasledili, a koji rešavamo tako što će tokom ove godine u zdravstvu Vovjodine biti zaposleno preko 200 mladih lekara i preko 1.000 medicinskih sestara i tehničara – obrazložio je Gojković napore Pokrajinske vlade usmerene ka oporavku sistema zdravstvene zaštite.

Sekretar Gojković je podsetio da se odliv visokoobrazovanih medicinskih kadrova događa i mnogo bogatijim zemljama od Srbije, ali da će se novom kadrovskom politikom i ozbiljnim ulaganjem u zdravstvo Vojvodine ovaj trend ublažiti.Ističući napor aktuelnih pokrajinskih i gradskih vlasti usmeren na podršku tokom opremanja angio- sale, dr Milan Grba, direktor Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ se takođe osvrnuo na problem nedostatka lekara specijalista.

– Moram da se zahvalim pokrajinskom sekretaru i Sekretarijatu kojem je na čelu, pošto nam je omogućen prijem u stalni radni odnos dva lekara, specijalista anestezije, sa čijim hroničnim nedostatkom smo se se suočavali u prethodnom periodu – kazao je Grba, pojašnjavajući da se u slučaju radova na adaptaciji prostora namenjenog novonabavljenoj angio sali radi o investiciji od 12 miliona dinara.

Ambulatna i apoteka u Gogam

Izražavajući nadu da će, kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti, njeni sugrađani uskoro imati zdravstvenu zaštitu kao i žitelji Novog Sada, gradonačelnica Dušanka Golubović je najavila dalje investicije i u primarnu zdravstvenu zaštitu.
– Koristim priliku da najavim da ovo nije jedina investicija u somborsko zdravstvo ove godine, pošto ove nedelje počinjemo i sa izgradnjom ambulante i apoteke u naselju Goge koje ima 6.000 stanovnika, čiji su zahtevi za ovakvim objektima odranije poznati lokalnoj samoupravi.

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike