Sve su koalicije moguće

Prijepolje – Od 2004.godine u Prijepolju su sklapane na prvi pogled „nemoguće“ koalicije zarad formiranja vlasti. Po nekim koalicionim partnerstvima tokom prethodnih 12 godina, moglo bi se reći da je ova multinacionalna sredina bila „preteča“ brojnih koalicija koje su usledile kasnije širom Srbije. Pokatkad se bivalo i „oprezno“ jer kad se jednom „ušuškaš“, ne ispuštaš „siguricu“. Tako je 2000. donela potpuni preokret na političkoj sceni Srbije, ali ne i u Prijepolju.

Vlast se nije tako lako menjala, SPS je kao i devedesetih obezbedila sebi udobnu većinu. Ubistvo premijera Zorana Đinđića, međutim, donelo je dramatične političke obrte i nove političke koalicije. Lokalni izbori, održani 2004. godine, u Prijepolju su doneli promenu vlasti. Na 13 lista bilo je čak 699 kandidata za odbornike. Istovremeno, građani su birali direktno i predsednika opštine. Bilo je takođe 13 kandidata. U drugom krugu Nedžad Turković (SDP) ubedljivo je pobedio. U Skupštini opštine čak devet stranaka imalo je odbornike, najviše-13, SDP. Posle pregovora, koalicionu vlast u Prijepolju činilo je šest stranaka: SDP, DS, DSS, NS, GS i Socijaldemokratija. Od tada, pa do sada jedino se nije menjala načelnica Opštinske uprave Hanka Hajdarević iz redova SDP.

Izbori 2008. u Prijepolju su bili veoma interesantni. Koji mesec pre izbora formirana je nova stranka Demokratska partija Sandžaka (DPS). Na izbore je pod nazivom „Složno“ izašla koalicija: DSS, SRS i NS, koja je osvojila najviše- 25 mandata, a sledila je DPS sa 17. Po pet odborničkih mesta obezbedile su SDP, DS i SDA, a četiri koalicija SPS i PUPS. Dugo su trajale konsultacije i pokušaji da se formira vlast u Prijepolju. Nije postignut dogovor, Vlada Srbije je uvela privremene mere, imenovan je Privremeni organ, kome je predsedavao Dobro Lazarević, predsednik OO DS koji je od tada, pa do ovih izbora bio deo najužeg opštinskog rukovodstva. Prijepoljci su morali na vanredne lokalne izbore koji su zakazani u novembru te godine. Rezultati tih izbora bili su značajno drugačiji, a pravo iznenađenje priredila je Grupa građana „Napred Srbijo-Tomislav Nikolić“ koja je osvojila čak 10 odborničkih mesta, dok je SDP trijumfovala osvojivši respektabilnih 18 mandata U decembru je počelo konstituisanje vlasti i posle maratonskih sednica, samo dva dana pre isteka zakonskog roka, Prijepolje je dobilo koalicionu vlast koju su činili SDP, GG „Napred Srbijo-Tomislav Nikolić“, koja će netom prerasti u SNS, a u vlasti učestvuju još i SPS i DS. Za predsednika opštine, u skladu sa koalicionim sporazumom izabran je Dragoljub Zindović, iz novoformirane SNS, dok je, iako sa najvećim brojem odbornika SDP bila zadovoljna i sa predsednikom SO.Za konstituisanje vlasti bilo je potrebno čak 60 skupštinskih sati.

Opšti izbori pre četiri godine u Prijepolju su doneli najviše glasova SDP koja je obezbedila 13 mandata. Iako je to bilo pet manje nego na izborima 2008.godine, ipak je bila u prilici da postigne neočekivan koalicioni dogovor koji je prvi put od osnivanja tih partija, na vlast u Prijepolju doveo SRS i SDA. U koaliciji su još bili i DSS i DS, dok su, zbog neuspelih dogovora oko raspodele funkcija, u opoziciji ostale dve stranke sa velikim brojem glasova i mandata ( čak po 10 odborničkih mesta), SNS i DPS. Prvi put u prijepoljsku Skupštinu ulazi BDZ Sandžaka osvojivši čak pet odborničkih mesta, a SPS, iako je na izborima bila u koaliciji sa DS ostaje u opoziciji.

Prijepolje je na izborima održanim 24.aprila „pratilo“ raspoloženje birača na nivou Srbije, te je koalicija koju je predvodila SNS (SPS, NS i PUPS) osvojila najviše glasova, skoro 31 odsto, čime je obezbedila 14 mandata. Slede SDP sa 21,22 odsto glasova, što je dovoljno za devet odborničkih mesta. U prijepoljskoj Skupštini opštine sedeće i odbornici BDZ Sandžaka u koaliciji sa LDP, DPS , kao i DSS , SRS i ZZS, SDA i prvi put i Dveri.

Ostalo je da se nadamo da će biti što pre konstituisana vlast, da će biti postignuti adekvatni dogovori, da će biti obavljena dolična licitacija funkcijama, da će se namiriti apetiti i da će Prijepolje krenuti krupnim koracima ka-novim izborima za, nadamo se, četiri godine.

(Danas)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike