Nova-stara koalicija opet?

Novi Pazar – Novi Pazar bi sledeće sedmice trebalo da dobije novi saziv gradskog parlamenta. To znači da bi u narednih nekoliko dana trebalo, konačno, da se zna ko će činiti skupštinsku većinu i u narednom periodu vladati ovim gradom. Nijedna od koalicija i partija koje su ušle u Skupštinu grada nema dovoljan broj odbornika da samostalno formira novu lokalnu vlast i pravljenje postizbornih koalicija neminovno.

Koalicija koju predvodi Sandžačka demokratska partija (SDP) osvojila je 18 odborničkih mandata, 11 je pripalo Bošnjačkoj demokratskoj zajednici Sandžaka (BDZS), 10 SDA Sandžaka, pet mandata osvojila je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) i tri odbornika ima Sandžačka narodna partija (SNP)..Lokalni parlament ima 47 odbornika i za skupštinsku većinu potrebna su 24. Nema sumnje da će koalicija između SNS i SDPS/SDP sa republičkog nivoa biti „preslikana“ na lokalni, ali nedostaje jedan odbornik za formiranje parlamentarne većine. Ni druge dve partije, SDA Sandžaka i BDZS, nemaju dovoljan broj odbornika da u novom sazivu formiraju skupštinsku većinu. Jezičak na vagi je SNP sa tri svoja odbornika. Upravo, ova partija je prethodnih dana naizmenično „viđana“ na obe strane. Pojavile su se i spekulacije, da bi većinu u Skupštini grada mogle da formiraju koalicije okupljena oko SDP i SNS i BDZ, koje bi sa 34 odbornika imale komotnu većinu. Ova priča zasniva se na još jednom „preslikavanju“ situacije sa državnog na lokalni nivo, jer nosilac liste BDZS Muamer Zukorlić očekuje da mu premijer Aleksandar Vučić ponudi mesto u novoj vladi.

Izvor Sandžaka Danas blizak pregovaračima iz SDP tvrdi da koalicija sa Zukorlićevom BDZS „otpada“, da su u toku intenzivni razgovori i koaliciono usaglašavanje između koalicija koje predvode SDP i SNS i SNP i da je „najizglednije da će u Novom Pazaru na vlasti biti nova-stara koalicija“. Naime, ova politička grupacija je predvodila lokalnu vlast od februara 2013.godinw do sada. U odnosu na prošle lokalne izbore, najveći gubitnik je SDA Sandžaka koja je u prošlom sazivu imala 14 a u novom će imati 11 odbornika. Jednog odbornika više osvojila je koalicija koju predvodi SDP. U prošlom mandatu imala je 17, u ovom 18 odbornika. Najbolji rezultata po osvojenim odborničkim mestima ostvarila je koalcija oko SNS, koja je u prošlom mandatu imala dva, a u novom će imati pet odbornika. BDZS je, u odnosu na pre četiri godine, osvojila isti broj odborničkih mesta – 10. Istina, mandat je završila sa znatno manje odbornika, jer je došlo do raskola u partiji i cepanja odborničke grupe, ali i prelazak još dva odbornika na stranu skupštinske većine. SNP je u prošlom mandatu bila u koaliciji sa URS i imala je četiri odbornika. Na ovim izborima samostalno je osvojila tri mandata.

Konačni rezultati

Na lokalnim izborima u Novom Pazaru od 84.007 upisanih birača glasalo je 47.388 (56,41 odsto). Za koaliciju koju je predvodila SDP opredelilo se 16.655 (36,07 odsto), SDA Sandžaka osvojila je 10.381 ili 22,48 odsto, za BDZS glasalo je 9.459 birača (20,48 odsto). Koalicija okupljena oko SNS osvojila je 4.455 ili 9,65 odsto glasova i 2.810 ili 6,09 odsto glasalo je za SNP. Ostalih pet učesnika nisu uspeli da pređu cenzus i zajedno su osvojili 2.417 glasova.

SDA „podbacila“ i na parlamentarnim izborima

SDA Sandžaka je i na parlamentarnim izborima „podbacila“ za jedan mandat. U minulom sazivu republičkog parlamenta imala je tri u novom imaće dva narodna poslanika. BDZS se, posle dve godine, ponovo vraća u državni parlament, ovog puta, sa dva poslanička mandata.

(Danas)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike