Niže cene za četvrtinu

Novi Pazar – Vlasnici poljoprivrednog i šumskog zemljišta na teritoriji Novog Pazara plaćaće niži porez na ovu svoju imovinu.Gradsko veće je minulog meseca donelo odluku da za 25 odsto smanji osnovicu za obračunavanje poreza na imovinu za poljoprivredno i šumsko zemljište.

– Ovim izlazimo u susret građanima, jer se ovde ne može računati porez na poljoprivredno i šumsko zemljište kao u ravničarskim krajevima, objasnio je aktuelni gradonačelnik Meho Mahmutović. Skupština grada je, krajem novembra prošle godine, donela Odluku o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu. Novi cenovnik se primenjuje od početka ove godine i znatno je niži od onog koji se primenjivao u toku prošle godine. Tim dokumentom teritorija grada je podeljena na sedam zona prema komunalnoj i infrastrukturnoj opremljenosti i saobraćajnoj povezanosti sa gradom. Šest zona je na gradskom području. Seosko područje je u sedmoj zoni i tu su cene prosečnog kvadratnog metra najniže. U toj zoni prosečna cema kvadratnog metra građevinskog zemljišta je 3,655 dinara. Poljoprivredno zemljište je 40 dinara po kvadratnom metru, a šumsko zemljište 30 dinara.

Prošle godine vlasnici poljoprivrednog i šumskog zemljišta bili su nezadovoljni visinom poreza. Smatrali su da je nerealno visok i da su cene u Novom Pazaru desetak puta više od okolnih gradova. Zapretili su uličnim protestima i od lokalne vlasti zatražili da se izmeni odluka o porezima na poljoprivredno i šumsko zemljište. Prvo je usledila korekcija, a onda je doneta nova odluka.

(Danas)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike