Dve liste se žalile sudu

Priboj – Nakon što je Opštinska izborna komisija (OIK) u Priboju odbila njihove prigovore na rezultat lokalnih izbora, dve liste, radnika FAP i „Jasmin Hodžić – Priboj je i naš grad – Marijana Bjelić“, na regularnost izbora u opštini Priboj žalile su se Upravnom sudu .

Lista radnika FAP – Grupa građana „Za opstanak FAP Miroslav Mršević“, po zvaničnim rezultatima, sa osvojenih 612 glasova našla se ispod cenzusa za 50 glasova. Oni su se zbog sumnji da su oštećeni prvo žalili OIK. U žalbi su naveli da su bili u neravnopravnom položaju jer im nije omogućeno da imaju predstavnike u proširenom sastavu OIK, kao i da je među 486 glasačkih listića, koji su, kao kažu , bili proglašeni nevažećim , bez ozbiljne provere, većina bilo onih gde je pored broja 10, ispred njihove izborne liste, bio zaokružen još jedan broj.

Posle odbijanja žalbe, oni su se žalili Upravnom sudu, a u toj žalbi koju je potpisao nosilac liste Miroslav Mršević, između ostalog navode da im u roku od 24 časa nije odgovoreno na zahtev da dobiju kompletnu dokumentaciju sa izbora. Zahtevamo od vas da donesete odgovarajuće rešenje po kome bi se ispitale nepravilnosti , otkrile eventualne kriminalne radnje i u slučaju njihovog otkrivanja izbori poništili i ponovili, navodi se u žalbi.

Drugu žalbu na regularnost lokalnih izbora u Priboju predala je lokalna lista „Jamin Hodžić – Priboj je i naš grad – Marijana Bjelić“. Oni su prešli cenzus i po zvaničnim rezultatima OIK osvojili 1056 glasova što im je omogućilo da imaju tri odbornika, jednog manje od koalicione liste SDP-BDZ koja je na izborima, po zvaničnim rezultatima, na lokalu, imala samo jedan glas više od njih, 1057 . Njima je OIK dozvolila uvid u izborni materijal. Oni tvrde da su pronašli nepravilnost po kojoj je regularan glasački listić , na kome je zaokružen broj ispred njihove liste, proglašen nevažećim, te im je na taj način dodeljen jedan odbornik manje nego što bi trebalo . OIK nije prihvatila njihov prigovor, sa obrazloženjem da ga nisu blagovremeno podneli , mada nije poricala nepravilnost koju su oni našli i konstatovali uvidom u izborni materijal. „Žalili smo se Upravnom sudu jer nam je OIK odbila prigovor sa obrazloženjem da smo neblagovremeno prigovorili, iako smo mi, u zakonom predviđenom roku tražili da izvršimo uvid u kompletan birački materijal“, kaže Jasmin Hodžić, dodajući da čekaju odgovor Suda.

(Danas)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike