Zahvalnost najstarijima koji su stvorili našu zemlju

Skup posvećen realizaciji Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, kojim se obezbeđuju brojne pogodnosti u pružanju usluga najstarijim građanima, održan je u Srpskom narodnom pozorištu,

a tom prilikom potpisan je i Protokol o saradnji između Grada Novog Sada i Udruženja penzionera grada Novog Sada.

– Nastavljamo da unapređujemo saradnju s Udruženjem penzionera Novog Sada, koja je u prethodnim godinama bila na zaista zavidnom nivou – istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. – Ta saradnja odvija se na nekoliko polja i preduzeti su značajni investicioni radovi na zgradi Udruženja u Poštanskoj ulici. Otvaraju se novi klubovi penzionera u svim delovima grada, a predstoje nam i rekonstrukcija kluba u Kisaču, kao i izgradnja kluba u Ledincima. Vodimo izbalansiranu politiku na teritoriji svih mesnih zajednica u Novom Sadu. Grad pruža veliku podršku radu Gerontološkog centra i Prihvatilišta za stara lica u Futogu, i u tom delu smo za građevinske radove spremili investiciju vrednu 40 miliona dinara.

Gradonačelnik je dodao i to da je starijim sugrađanima obezbeđen veliki broj povoljnosti, kao što su povlašćena cena karte u javnom gradskom prevozu, odlasci u banje i na more, a Novi Sad je, naglašava Vučević, jedan od retkih gradova koji ima Kancelariju za stare.

– Ponosan sam na više od 60.000 penzionera i njihova je zasluga ogromna što sada u budžetu imamo novac za investicije, oni su spasli našu državu od bankrota – zaključio je gradonačelnik.

Skupu je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je izjavio da to ministarstvo kontinuirano radi na poboljšanju standarda penzionera.

– Prvi put uveli smo meru da se iz ukupnih prihoda Fonda PIO 0,10 odsto izdvaja za društveni standard penzionera – rekao je Vulin. – Ove godine je to 394 miliona dinara, pa će u banje otići 12.500 penzionera, što je hiljadu više nego lane. Ukupno 1.728.000 penzionera u Srbiji ne predstavlja teret, već su to ljudi koji su stvorili našu zemlju i možemo samo da im budemo zahvalni.

Ministar Vulin izrazio je očekivanje da će ove godine doći do rasta penzija i plata u javnom sektoru, a u skladu s ekonomskim rezultatima, radiće se na daljem poboljšanju položaja najstarijih, kao i međugeneracijske solidarnosti.

– Sve uspehe i poboljšanja ne bismo ostvarili bez velike pomoći državnih institucija, lokalne vlasti, Pokrajine i Republike – rekao je, između ostalog, predsednik Udruženja penzionera grada Novog Sada Momo Čolaković, posebno ističući odnos lokalne vlasti, s gradonačelnikom Vučevićem na čelu. – Neka živi grad mladih Evrope, grad kulture Evrope, naš prelepi Novi Sad!

B. Pavković

(Dnevnik)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike