Veselo na Trgu, po kafićima, kućnim žurkama

Oko 12 hiljada ljudi, prema zvaničnim podacima Policijske uprave Novi Sad, dočekalo je 2016. godinu na Trgu slobode uz „Štikle i viklere“, „Rok simfoniju“,

„Lav Hanterse“, „Van Goga“ i „Partibrejkerse“. Međutim, novogodišnja žurka nije bila samo u centru, već svuda po gradu, i nije počela tek uveče već, naprotiv, koliko od podneva! Ko je gde rešio da dočeka Novu godinu, najviše je zavisilo od finansija, odnosno, najjeftinije kombinacije.

Ponoć u Novom Sadu na centralnom trgu otkucala je uz odbrojavanje frontmena „Van Goga“ Zvonimira Đukića Đuleta koji je tom prilikom poručio prisutnima da čuvaju Evropsku prestonicu kulture, Novi Sad, dok je gradonačelnik Miloš Vučević čestitajući Novu godinu, svima poželeo ono što i svojoj porodici. Gradonačelnik je nakon ponoći posetio zaposlene u Vatrogasnoj jedinici, Policijskoj upravi Novi Sad i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć koji su se starali da novogodišnja noć protekne u najboljem redu.

Novu godinu neke porodice dočekale su u kućnoj atmosferi sa najboljim prijateljima. Jedna takva „žurka“ bila je na Telepu.
– Nismo više tako mladi, pa nam ova opuštena atmosfera najviše odgovara. Družimo se sa porodicom, kumovima i prijateljima što je u današnje vreme sigurno i veselo – kaže nam Sead Alimović, koji je u krugu najbližih prijatelja, sa sendvičima, ruskom salatom, pićem i muzikom sa TV-a dočekao 2016. godinu. Vesela atmosfera nije zaobišla ni najstarije, koji su đuskali kao da su u cvetu mladosti u Gerontološkom centru „Novi Sad“.

– Ovde nam je predivno, jako lepo i najjeftinije – rekla je penzionerka Milana Gostojić, koja je 2015. godinu u tom ambijentu ispraćala zajedno sa još oko 200 gostiju.

Na Trgu je bilo gužve, ali ne onoliko koliko se očekivalo. Skoro poluprazan centar počeo je da se puni kako su se kazaljke na Katedrali približavale ponoći. Da li zbog niske temperature ili koncertnog repertoara, tek, pred tradicionalni petominutni vatromet, Trg je odjednom postao dupke pun.

– Iznenadila sam se što ima ovako malo ljudi, ali ja sam došla jer volim „Van Gog“ – rekla je Monika Šiles koja će 2015. godinu pamtiti po tome što je upisala fakultet, mnogo se družila i bila kod mame u Nemačkoj.

Brucoškinje Filozofskog fakulteta Natalija Ćepka i Nataša Ivičić kažu da su imale druge planove za doček, ali pošto nemaju para, odlučile su da ipak budu na Trgu.

Na Trgu su Novu godinu dočekali i stranci. Tri momka, sklonjena u ćoškić Gradske kuće, pijuckala su vina i radosno vikala na čudnom jeziku.

– Ja sam iz Poljske, a došao sam ovde jer me je pozvao drugar iz Slovenije kojeg je opet pozvala drugarica čiji je momak iz Srbije. Kažem vam, zamršena priča otkud mi ovde – pokušavao je da objasni Kordijan Juškevič iz Katovice. – Za sad je sve u redu, uspeli smo da prošvercujemo alkohol na Trg, kao i svi ostali.
U Katoličkoj porti, tik uz Trg, ali ušuškana i sa svojom publikom, bila je bina na kojoj su nastupali novosadski didžjevi koji su zagrevali publiku uz moderne zvuke.

– Bila u deset lokala u gradu, pre no što sam došla ovde. tako da je moja žurka počela mnogo ranije – kazala je Ivana Trkulja koja je dočekala Novu godinu u lokalu „Salaš“ sa društvom.

Ipak, nekima je sam doček prošao u radnoj atmosferi. Ispred Srpskog narodnog pozorišta bilo je postavljno nekoliko tezgica na kojima su trgovci prodavali Deda Mrazovske kape i svetleće đavolje rogove.

– Šta ću, mora da se radi – smrznut i tužan rekao je Milan Stanimirović koji će, kako je isplanirao, u 2016. godini najpre poljubiti ženu, ali tek kad stigne kući.

L. Radlovački
Foto: B.Lučić

Vesna Firić rodila dečaka minut posle ponoći

Prva beba u Novoj godini u Novom Sadu rođena je minut posle ponoći. Dvadesetogodišnja Vesna Firić na svet je donela dečaka i, po rečima upravnika novosadskog porodilišta dr Dragana Stajića, porođaj je protekao u najboljem redu i majka i beba su dobro.

Grad je za prvu bebu obezbedio novogodišnji poklon od 100.000 dinara, a za sve ostale bebe sa teritorije Novog Sada rođene 1. januara po 50.000 dinara. Majku i prvorođenu bebu posetio je gradonačelnik Miloš Vučević.

-Betanija je pravo mesto za početak Nove godine i kao gradonačelnik imao sam privilegiju da obiđem prvorođenu bebu i njenu majku i da im u ime grada čestitam i uručim poklone- rekao je Vučević.

Incidenti kao i svakog dana
Novosadska policija saopštila je da u toku novogodišnje noći nisu evidentirali teže oblike narušavanja javnog reda i mira, ali su bile četiri policijske intervencije tokom koje su podnete prekršajne prijave.Desile su se dve saobraćajne nezgode nakon kojih niko nije u životnoj opasnosti, dok je vatrogasna služba morala da ugasi požar u kontejneru u Šekspirovoj ulici. Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć rekli su da su intervenisali 40 puta, što je uobičajen broj intervencija svakog dana.

(Dnevnik)

Napišite komentar