Učenici Poljoprivredne škole u Futogu zasadili topole

Đaci Poljoprivredne škole u Futogu posadili su danas 40 sadnica topole, a već stotinu sadnica posađeno je duž kanala kao vetrozaštitni pojas.

Sadnice je doniralo JP „Vojvodinašume“ na inicijativu škole.

Koordinator praktične nastave i upravnik ekonomata u Poljoprivrednoj školi Zoran Strizović kaže da je to pravi način da se poveća ekološka svest kod učenika, ali i zaštiti poljoprivredno zemljište od vetra i erozije.

– Dva najbolja đaka iz svakog odeljenja sadila su po jednu topolu, tako da će svako odeljenje imati svoje drvo – kaže Strizović, i dodaje da će za dvadeset godina topole izrasti u šumu pa će to za đake biti lepo sećanje.

JP „Vojvodinašume“ je u sezoni pošumljavanja prošle i ove godine zasadilo drveće na površini od 1.600 hektara, a ove godine pokrenuli su akcije doniranja sadnica školama, mesnim zajednicama, lovačkim udruženjima i lokalnim samoupravama.

Pomoćnica direktora za šumarstvo u JP „Vojvodinašume“ Snežana Kovač kaže da na taj način pokušava da se reši problem sve manjih površina slobodnog zemljišta za šume.

– Doniranjem pokušavamo da uključimo što više ljudi koji će doprineti da Vojvodina bude šumovitija iz godine u godinu – napominje Snežana Kovač, i dodaje da su ove godine donirali više od 2.000 kvalitetnih sadnica šumskog drveća, proizvedenih su u rasadnicima tog preduzeća.

Po njenim rečima, takve akcije biće nastavljene i na jesen, a JP „Vojvodinašume“ rado prihvata inicijative obrazovnih ustanova.
– Saradnja sa školom iz Futoga je dragocena jer će se deca, osim što su posadila sadnicame, i da se staraju o njima, što opet gradi timski duh – kazala je Snežana Kovač.

M. Stakić

(Dnevnik)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike