Najbrže vesti u Srbiji

Takmičari na Novosadski polumaraton dolaze sa svih kontinenata

Dvadeset četvrti Novosadski polumaraton biće održan u subotu 1. aprila od 10 časova, saopšteno je na konferenciji za novinare u Domu Vojske. Sve trke startuju s Trga slobode,

a vreme prijava za maraton je ograničeno i traje do 25. marta.

– Novi Sad je Evropska prestonica kulture 2021. godine, a kada bi se dodeljivala titula Evropske prestonice sporta, siguran sam da bi naš grad, računajući šta je sve dao sportu, poneo i tu laskavu titulu – istakao je predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić. – Zato pozivam Novosađane da svojim prisustvom pokažu da sport jeste kultura i da se svi radujemo ljudima koji će taj dan, verujem, postići ozbiljne rezultate, samim tim što će pobediti ili učestvovati. Osim glavne staze polumaratona, čija je dužina 21,097 kilometar, organizovani su Frtaljmaraton od 10,548 kilometara, humanitarna trka zadovoljstva od četiri i po kilometra, Štafetna trka s dve do šest izmena, nekoliko trka za osnovce i srednjoškolce, kao i puzeća trka beba na 4,195 metara. Tokom održavanja maratona, od 10 do 13 časova biće zatvorene sledeće ulice: Bulevar despota Stefana, Fruškogorska, Jiričekova, Dr Sime Miloševića, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Beogradski kej i Dunavska.

– Svi zajedno smo jedan tim i svi smo na istom zadatku – podvukao je direktor Novosadskog polumaratona Milan Dolga. – Što se tiče broja takmičara, očekujemo da će biti višeod 1.000 prijavljenih, a jedan od interesantnijih podataka je taj da trenutno ima preko 300 prijavljenih Novosađana, što se dosad nije događalo.

– Svi mogući preduslovi za takmičenje i dobar rezultat ispunjeni su u samom startu – naglasio je sportski novinar Lazo Bakmaz, dodajući da je to jedan od razloga što takmičari vole da trče upravo u Novom Sadu.

On je naveo i to da prijavljeni takmičari dolaze sa svih kontinenata, a ovogodišnji promoter tradicionalnog Novosadskog polumaratona je olimpijski šampion i veliki ljubitelj trčanja, rvač Davor Štefanek. Polumarton nema takmičarski karkter, trči se iz zadovoljstva i radi rekreacije, te svaki učesnik treba da pređe stazu u skladu s ličnim mogućnostima.

Tekst i foto:

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike