Ostvarili dugogodišnji san

Nakon dugoočekivane šampionske titule na Državnom prvenstvu za osnovne i srednje škole, koje je održano u novembru u Karatašu, košarkaški tim Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” plasirao se na Svetsko prvenstvo

koje će se od 29. aprila do 8. maja održati u Poreču. Po rečima njihovog trenera, profesorke fizičkog vaspitanja Tanje Mitrović, momci su plasmanom na SP u Poreč ostvarili najveće dosadašnje sportsko dostignuće neke škole iz novosadske opštine.

– Godinama čekamo takav uspeh, a sada ćemo konačno imati čast da prezentujemo našu gimnaziju i Novi Sad pred svetom – uzbuđena je Tanja Mitrović, inače diplomirani košarkaški trener. – Put dotle uopšte nije bio lak, u konkurenciji smo imali ozbiljne ekipe, kao što su timovi gimnazija iz Subotice, Kosovske Mitrovice i Zemuna. Ipak, od opštinskog takmičenja nismo izgubili nijednu utakmicu, plan koji imamo već pet godina – da budemo državni prvaci – ovaj put je uspeo i kockice su se konačno poklopile.

Šampionsku košarkašku ekipu „Jovine” gimnazije čine momci koji već aktivno treniraju u profesionalnim klubovima, uglavnom „Vojvodini” i „Sport’s njorldu” iz Novog Sada. Uloga školskog trenera je da ih selektuje, okupi i da s njima radi na strategijama, a, prema rečima naše sagovornice, najvažnija je psihološka motvacija. Momci koji čine košarkašku sekciju Gimnazije su, kaže ona, veoma kompaktni i dobro se poznaju pošto uglavnom zajedno igraju u klubovima. U školi su, dodaje, dobri đaci, dok ona insistira na tome da im nastava bude na prvom mestu.

– Košarka je kolektivan sport i hemija između igrača je veoma bitna. Dobra atmosfera, da svi „ginu” jedan za drugog i ja zajedno s njima, to je najvažnije – uverava Tanja Maksović.

Kako kaže naša sagovornica, ekipe protiv kojih će se boriti na Svetskom prvenstvu ne poznaje, ali zna šta njena ekipa može i šta da očekuje od njih, dodajući, kroz šalu, da je potrebno samo da je slušaju.

– Imamo najviše ambicije jer, zašto bismo inače išli na Svetsko prvenstvo? – iskren je učenik drugog razreda Nikola Egić, koji je od ove godine član košarkaške sekcije. – Naravno, trudićemo se da postignemo što bolji plasman, ali najviše bismo želeli to prvo mesto.

On košarku trenira od desete godine i kaže da mu je taj sport danas na prvom mestu u životu. Sada, kada se pripremaju za Poreč, Nikola kaže da su treninzi mnogo češći, a on se trudi da bude jednako dobar i u školskoj klupi.

– Intenzitet se pojačava, uporniji smo, više slušamo, jače pokušavamo da naučimo i da se što bolje spremimo jer je takmičenje bliži – dodaje učenik trećeg razreda Milan Radaković, koji košarku trenira devet godina. – Već smo postigli veliki uspeh, a idemo da napravimo još veći i daćemo sve od sebe!

Trener Tanja Mitrović pohvalila je saradnju s košarkaškim klubovima „Vojvodina” i „Sport’s njorld”, odakle i potiče većina igrača. Po njenim rečima, treneri i uprava klubova su im uvek izlazili u susret kada bi se neko školsko takmičenje poklopilo s klupskim, što momcima iz ekipe i njoj kao treneru mnogo znači. Sada sekciji nedostaju dresovi, pošto imaju samo jednu garnituru, i još poneka lopta. Osim toga, putovanja, koja finansira škola, uvek su skupa, ali, kako kaže, taj problem važi za sve sportove.

D. Ristić

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike