Od ponedeljka kreće NS bajk sezona

Dolazak proleća označio je i početak nove, sedme sezone „NS bajk” sistema te će građani od 3. aprila moći ponovo da koriste sve omiljenije prevozno sredstvo za dnevne potrebe.

Zainteresovani za taj vid prevoza po gradu moći će da koriste bicikle, koji su raspoređeni na 12 automatizovanih biciklističkih stanica, a iznajmljivanje je omogućeno 24 sata.

– Novi korisnici se mogu registrovati na blagajni preduzeća (Filipa Višnjića 47), kao i na „NS bajk” stanici kod Spensa, radnim danima i subotom od 9 do 16 časova – rekao je potparol JKP „Parking servis” Radovan Jeknić. – Registracija podrazumeva izradu čipovane korisničke kartice po ceni od 500 dinara. Na taj način korisnicima je omogućeno iznajmljivanje bicikala.

Cene su, prema rečima našeg sagovornika, ostale iste kao i prethodnih sezona, te iznajmljivanje bicikla na sat košta 20 dinara, dok je za ceo dan cena 100 dinara. Svi bicikli opremljeni su korpom, svetlom i zvonom, atestirani su na maksimalnu nosivost od 90 kilograma, a korpa na četiri kilograma. Svaki korisnik je dužan da pozajmljeni bicikl nakon upotrebe ostavi u ispravnom stanju. U suprotnom, dužan je da nadoknadi štetu, koja je propisana posebnim cenovnikom.

– Nismo nabavljali nove bicikle za ovu sezonu, ali će u opticaju biti sasvim dovoljan broj za funkcionisanje „NS bajk” sistema – rekao je Jeknić. – Na početku sezone na raspolaganju će biti 120 bicikala.

Prema njegovim rečima, iznajmljuju se trenutno na 12 lokacija u gradu, a sistem funkcioniše tako što korisnik iznajmi bicikl na bilo kojoj stanici, a nakon korišćenja može i da ga razduži na najbližoj stanici. Stanice se nalaze kod Spensa, kod glavnog ulaza na Štrand, kod Železničke stanice, kod Srpskog narodnog pozorišta, u Kampusu Univerziteta, u Rumenačkoj ulici, u Ulici Jovana Dučića, u Balzakovoj ulici, na uglu Podgoričke ulice i Narodnog fronta, u Preradovićevoj ulici u Petrovaradinu, na Beogradskom keju i u Kornelija Stankovića na Detelinari.

Podsećamo da će ove sezone „NS bajk” sistem biti bogatiji za još jednu biciklističku stanicu, 13. po redu, i nalaziće se na Futoškom putu, prekoputa kasarne „Arčibald Rajs”.

Ovaj sistem predstavlja veoma atraktivnu i turističku ponudu našeg grada jer meštani i turisti mogu da iznajme bicikl po pristojnoj ceni. Mnogi posetioci se iz tih razloga odlučuju na razgledanje i upoznavanje grada, muzeja i parkova na biciklu. Osim toga, imajući u vidu sve veće automobilske gužve, pa samim tim i veću zagađenost vazduha od izduvnih gasova, bicikl kao prevozno sredstvo umnogome može doprineti borbi za zdraviju životnu sredinu, a vožnja bicikla je i veoma zdrava za organizam jer predstavlja vid fizičke aktivnosti, stoga je preporučljivo koristiti taj vid prevoza i radi poboljšanja i zdravlja.

I. Mikloši

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike