O higijeni usta uči se od malih nogu

Tradicionalna, a ove godine i jubilarna 25. manifestacija Nedelja zdravih zuba, u organizaciji Crvenog krsta Novog Sada, počela je danas i trajaće do 3. aprila.

U planu je da svakodnevno u vrtićima i osnovnim školama najmlađi sugrađani učestvuju u kreativnim radionicama i uče o oralnoj higijeni, važnosti zdravih usta i zuba, ali i profesiji stomatologa.

– Moto akcije smo usmerili na podsećanje da je i stomatolog izabrani lekar jer mnogi naši sugrađani ne znaju da postoje obavezni pregledi bar jednom godišnje, a da se s njima počinje još kod odojčadi od tri do devet meseci – rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dr Sanda Kovač iz Službe stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja „Novi Sad”. – KET 12 indeks je najznačajniji pokazatelj kojim se određuje procenat obolelih zuba po jednom ispitaniku i predstavlja ukupan broj karioznih, ekstrahovanih i plombiranih zuba. Pre desetak godina taj pokazatelj je bio 3,5, a lane je iznosio 1,7. Za sada održavamo njegovu vrednost.

Da bi se mališanima na što interesantniji način približila važnost oralne higijene, učenici Srednje medicinske škole „7. april” i studenti Medicinskog fakulteta su se osposobili da tokom ove nedelje to čine kroz kreativne radionice. Posebna pažnja biće usmerena ka odeljenju OŠ „Ivan Gundulić” na Čeneju.

– Posećivaćemo škole i vrtiće, gde ćemo učiti decu o tome šta stomatolog radi, koji je značaj mlečnih i stalnih zuba, kao i koje se sve metode i tehnike koriste u prevenciji i terapiji karijesa – kaže prof. dr Duška Blagojević s Klinike za stomatologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. – Ponosni smo jer dolaze sve mlađe generacije koje imaju bolja saznanja o značaju oralne higijene i kako se pravilno peru zubi. Klub studenata stomatologije održaće u četvrtak, 30. marta, u 9 časova predstavu za decu predškolskog uzrasta pod nazivom „Zdravi zubi – lep osmeh” u Pozorištu mladih.

Budući da je ta manifestacija veoma važna za najmlađe Novosađane i ima na njih direktan uticaj, Grad Novi Sad finansira njeno održavanje.

– Uskoro ćemo otvoriti pedijatrijsku ambulantu, gde već postoji stomatologija, u školama „Svetozar Marković Toza” i „Dositej Obradović”, koja će biti opremljena potpuno novom opremom, i na koju će biti naslonjena još dva vrtića – istakao je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat.

Kako je naglasio sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić, ova tradicionalna aktivnost je lokalnog karaktera, s tendencijom da se proširi da bi se skrenula pažnja na važnost oralnog zdravlja. U nju su, osim gradske organizacije Crvenog krsta, uključeni i Institut za javno zdravlje Vojvodine, Klinika za stomatologiju, Dom zdravlja „Novi Sad”, Klub studenata stomatologije, PU „Radosno detinjstvo”, Medicinska škola „7. april”, Muzej grada Novog Sada, Muzej Vojvodine, a pod pokroviteljstvom je Gradskog veća za zdravstvo.

L. Radlovački

Savetovanje u „Univereksportu”

Dom zdravlja „Novi Sad” danas organizuje akciju u „Univereksportu” na Spensu od 16 do 19 časova, kada će Služba stomatološke i zdravstvene zaštite s Centrom za preventivne aktivnosti Doma zdravlja deliti savete sugrađanima, zdravstveno-promotivni materijal i obučavati ih o oralnoj higijeni. Centar će starijima meriti krvni pritisak i vrednost šećera u krvi.

Žene češće peru zube
Stanovnici Srbije nedovoljno peru zube, podaci su poslednjeg istraživanja obavljenog 2013. godine. Kako je istakla doc. dr Olja Nićiforović Šurković iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, samo 46 odsto odraslih i oko 60 odsto dece od sedam do 14 godina, redovno pere zube, odnsono bar jednom ili dva puta dnevno.

– Žene češće peru zube od muškaraca, dok se kod odraslog stanovništva zapaža razlika u materijalnom stanju. Mnogo veći procenat ljudi koji spadaju u bogatije kategorije stanovništva, to jest oko 70 odsto njih, redovno pere zube, spram onih koji spadaju u najsiromašnije – ističe dr Nićiforović Šurković, dodajući da ti podaci ukazuju na napore koje treba uložiti da bi se poboljšalo zdravlje svih naših stanovnika.

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike