Knjiga „Zanosi i zaboravi” Ljube Vukmanovića

Knjiga Ljube Vukmanovića “Zanosi i zaboravi” danas je predstavljena novosadskoj čitalačkoj publici u Gradskoj biblioteci. Vukmanović je prvi novinar koji je 40 godina u kontinuitetu radio u “Dnevniku”

i kao ugledno novinarsko pero stekao reputaciju za primer mlađim kolegama. Napisao je bezbroj reportaža, razgovora s ličnostima iz kulture, umetnosti, nauke i putopisa iz evropskih zemalja, Azije i Afrike. Zato je sinoć među brojnom publikom primećeno i dosta “Dnevnikovih” novinara, penzionera i onih koji sada rade u drugim redakcijama.

U knjizi “Zanosi i zapisi” Vukmanović je po vlastitim rečima sabrao kazivanja poznatih ljudi u različitim životnim situacijama. – Knjigu čine dve niske zapisa – “Vinski trag” i “Čuvari Jefimijenog veza”. Pojedini tekstovi su odavno objavljeni u “Dnevniku”, u časpisu i knjizi. Ovde su izmenjeni i dopunjeni novim, neki spojeni i zajedno čine celinu – rekao je Vukmanović.

Književni kritičar Franjo Petrinović kazao je da svi tekstovi iz ove knjige predstavljaju savršen obrzac onoga najlepšeg o čemu treba da pomišljamo kada kažemo da je publicistika: pažnjiva analiza činjenica, negovan stil, gotovo pripovedačka opservacija, niz dobro odnegovanih opisa, ukazivanja…

– Kada sam iznova prošao, svaki put drugačijim pogledom, preko stranica ove knjige, shvatio sam da je reč o delu koje samo jednom rečju mogu da iskažem: život – kazao je Petrinović.

O knjizi Ljube Vukmanovića govirila je i dr Radmila Gikić Petrović.

Z. Delić

(Dnevnik)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike