Još se popisuje bespravna gradnja

Građevinska inspekcija još nije popisala sve objekte na osnovu obaveštenja o evidentiranju nezakonito izgrađenih objekata.

– Popis bespravne gradnje je u toku na Telepu, Sajlovu, u Futogu i Sremskoj Kamenici, dok je u drugim delovima grada i prigradskim mestima završen – izjavila je glavna građevinska inspektorka Slavica Lazov, ne navodeći koliko je vremena potrebno da se svi objekti popišu. – Inspekcija je dobila 8.452 obaveštenja o bespravnoj gradnji, a uslov da se objekti nađu u postupku legalizacije, odnosno budu na spisku popisivača, bio je da su izvedeni do stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata 27. novembra 2015. i da su vidljivi na satelitskom snimku iz 2015. godine.

Od trenutka stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata do sada popisano ih je 23.524.

– Objekti koji su ranije ušli u postupak legalizacije nisu obuhvaćeni popisom. Za većinu nezakonito izgrađenih objekata u užem delu grada u toku su postupci ozakonjenja po zahtevima za legalizaciju podnetim u prethodnom periodu – rekla je glavna građevinska inspektorka.

Podsećamo da je Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture produžilo rok za popis do 1. marta jer lokalne samouprave u Srbiji nisu uspele da do 27. novembra 2016. godine, kako je zakonom bilo predviđeno, završe evidentiranje bespravne gradnje.

Da bi se popis ubrazao i okončao do 1. marta, timovi za popis su, na preporuku Ministarstva, pojačani novim radnicima, koje finansiraju lokalne samouprave.

Grad Novi Sad je dobio osam radnika na privremeno-povremenim poslovima u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove i još 19 zaposlenih na istim poslovima, ali u Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove. Uz tu radnu snagu na terenu je i 12 građevinskih inspektora, 28 radnika Gradske uprave za inspekcijske poslove i 13 radnika iz drugih gradskih uprava i iz javnih preduzeća.

Po evidenciji Građevinske inspekcije, popisan je 15. 851 objekat, od kojih je najviše pomoćnih – 8.127, zatim 7.051 stambeni, 667 poslovnih i šest podzemnih vodova.

Z. Delić

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike