Iz kafana u koncertne dvorane

Svetska tamburaška asocijacija (STA) predstavila je juče Zbornik stručnih radova koji objedinjuje stavove 16 profesionalaca iz zemlje i inostranstva, učesnika prošlogodišnjeg naučno-stručnog skupa

posvećenog tamburaškoj kulturi. Osim promotivne uloge, Zbornik je namenjen i za edukaciju, te obuhvata radove koji se bave razvojem tamburice u različitim zemljama, etnomuzikologijom, ali i savremenim tamburaškim stvaralaštvom. Osim tekstova na srpskom, preveden je i na nemački, engleski i ruski.

– S ponosom mogu da kažem da je naš grad prestonica kulture, a da je tamburaška kultura velikim delom doprinela tome – rekao je predsednik Svetske tamburaške asocijacije Jovan Pejčić. – Osim Svetskog tamburaškog festivala – „Tamburica festa”, STA je otišla korak dalje i prošle godine smo organizovali i naučno-stručni skup s eminentnim stručnjacima, koji su u ta dva dana predstavljali svoje radove i držali predavanja. To je bio povod da izdamo Zbornik, da bi sve ostalo sačuvano, što smo i uradili pre mesec i po.
Svetska tamburaška asocijacija, po rečima umetničkog direktora Jovana Adamova, bila je logičan nastavak „Tamburica festa”, zbog potrebe da postoji organizacija koja se bavi tamburaštvom iz različitih aspekata – produkcijskim, autorskim, izvođačkim, ali i obrazovnim. Danas, tvrdi Adamov, tamburaška muzika je na visokom nivou, repertoari su kompleksniji i raznovrsniji, a autori stručniji.

– Na samom početku, cilj nam je bio da pomognemo da kvalitetni tamburaši iz kafanskih prostora zauzmu koncertne dvorane, a sada to više nije retkost – kaže Adamov. – Imamo čak i pozitivne signale s Akademije umetnosti da se tamburica uvrsti na Katedru za etnomuzikologiju. Tada bi naša misija bila potpuna.
Među autorima zastupljenim u Zborniku je i stručnjak iz tamburaške oblasti Julijana Jovanović, inače vođa ženskog tamburaškog benda „La banda”. Njen rad se temlji na novim tamburaškim pesmama, a, kako je rekla, Zbornik stručnih radova je nešto novo, ali i te kako potrebno u tamburaškom svetu. U budućnosti, rekla je, potrebno je da se nastavi negovanje naučne, autorsko-izvođačke, ali i publicističke sfere takvog stvaralaštva.

Kako su rekli iz STA, Zbornik nije u prodaji, ali svi koji žele svoj primerak, mogu da pozovu „Tamburica fest”.

D. Ristić

Na redu jubilarna „Tamburica”

Naredni „Tamburica fest”, deseti po redu, na leto će obuhvatiti pet dana na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i predfestivalski nastup u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

– Obećavamo najbolje orkestre, a u takmičarskom delu će se ovaj put nadmetati svi dosadašnji pobednici – najavio je član STA Danilo Ninković. – Osim toga, pripremamo ce-de s 15 izvođača iz prethodnih festivalskih godina i 30 pesama.

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike