Svi odbornici u opticaju za koaliciju

Požarevac – Apsolutni pobednik lokalnih izbora u Požarevcu je Srpska napredna stranka sa svojim predizbornim koalicionim partnerima. Oni će u novom sazivu Skupštine grada Požarevca imati 38, od ukupno 68 odbornika, što im omogućava da sami formiraju novu lokalnu vlast.

Ipak, dan nakon održanih izbora na konferenciji za novinare pobedničke koalicije, predsednik GrO SNS-a u Požarevcu i, evidentno, budući gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović poručio je da će sa svim strankama, političkim grupacijama i pojedincima koji su ušli u gradsku Skupštinu, obaviti razgovore i da su dobrodošli svi oni koji imaju vizije i želje da daju doprinos za boljitak grada i građana.

Data obećanja odmah je počeo da ispunjava, tako što je neposredno pred uskršnje i prvomajske praznike, razgovarao sa predstavnicima DS-a, i liderom Ruske stranke, Milošem Cvetanovićem. Sam Spasović potvrdio nam je da je obavio pomenute razgovore, ali nije hteo da priča o detaljima, kao što to nisi hteli ni predstavnici DS-a. Samo je rekao da će nakon praznika obaviti razgovore i sa ostalim koji su ušli u gradski parlament.

Prvi čovek SPS-a u Požarevcu, koja je druga po snazi politička grupacija u lokalnom parlamentu sa 17 odbornika, Slobodan Jović, kaže da još nisu razgovarali i da ubrzo očekuje poziv naprednjaka.

– Spremni smo da pobednicima ponudimo saradnju i podelimo odgovornost, jer smo i u prethodnom periodu sa njima uspešno sarađivali, kako bi nastavili započeto. Nama je jedino važno da se što pre formira nova vlast, kako bi se što pre počelo sa rešavanjima nagomilanih gradskih problema. Zbog toga predlažem da se formira široki front, bez obzira ko je ko i iz koje stranke dolazi, jer cilj sviju nas je boljitak. To je naša vizija i nadam se da će je pobednička koalicija prepoznati, kako bi nastavili saradnju, poručio je prvi čovek požarevačkih socijalista, Slobodan Jović.

Iako je požarevačka javnost očekivala da će naprednjaci prvo ponuditi saradnju GG „Iskorak“, koji imaju četiri odbornika, to se nije desilo. Lider te grupacije dr Zvonko Bragojević kratko nam je rekao da ga za sada niko nije zvao na nikakve razgovore, ali da će se odazvati ako ih pozovu, pod određenim uslovima.

Prema nezvaničnim informacijama od izvora iz DS-a, njima je ponuđeno, ako svoja šest odbornika pridodaju skupštinskoj većini, da za tu podršku mogu da dobiju jedno mesto u Gradskom veću, zamenika predsednika Skupštine i mesto direktora Centra kulture i, eventualno mesto direktora galerije Milene Pavlović Barili.

Ove naše informacije niko iz SNS-a nam nije potvrdio, niti opovrgao. Prema našim saznanjima slična ponuda biće predložena i socijalistima, kada se budu sastali da razgovaraju, o mogućoj postizbornoj koaliciji.

Članovi SNS rezervisani prema SPS

Ogromna većina članova SNS smatra da im ne treba nikakva podrška odbornika iz ostalih stranaka, jer i ovako imaju lagodnu većinu. Oni, pogotovo, ne žele da ponovo budu u koaliciji sa SPS-om, jer ih smatraju za glavne kočničare reformi u gradu, koji se isključivo bave samo svojim interesima, gde ih oni ostvaruju na štetu opštih.

(Danas)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike