Putevima predaka od Mojkovca do Vida

Krf, Vido, Solun – Centralnom komemorativnom svečanošću na grčkim ostrvima Krfu i Vidu obeležena je stogodišnjica iskrcavanja srpske vojske na ta jonska ostrva a među hodočasnicima su bili i brojni predstavnici grada Požarevca. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, gradonačelnik Krfa Kostas Nikolozas, ambasadori Francuske, Rusije, Italije, Velike Britanije u Srbiji, ministri u vladi Srbije odali su poštu palim srpskim junacima.

Verski vojnički pomen služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i predstavnik grčke pravoslavne crkve, a u Mauzoleju – spomen kosturnici na ostrvu Vidu, kao i kod Mornaričkog krsta, uz vojne počasti, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Opštine Krf Kostas Nikolozas, predstavnici zemalja učesnica rata, predstavnici grčkih i srpskih udruženja za negovanje tradicije, srpski padobranci veterani, uz vojne počasti položili su vence.

U organizaciji Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 iz Požarevca organizovano je sedmodnevno putovanje rutom kojom su naši preci stigli do „ostrva spasa“. Put je vodio preko istorijskog Mojkovca i Skadra.

Skadar je u ekspanziji razvoja vidno na svakom mestu. Gostoljubiv 1916. i danas isto 2016. godine. Nedaleko od Skadra na obali Jadrana, prva mala luka spasa San Đovani de Medua ili danas kako je zovu Albanci, Šen Đin. Iz malene luke koja nije imala kapacitete za uplovljavanje većih brodova, prevezoše u prvom naletu za Bizertu 12.000 vojnika i civila sve dok luka u Draču nije preuzela prihvatanje većeg dela srpske vojske. Drač je danas sa svojim petnaestkilometarskim zalivom sa lukom modernog tipa nov grad i turistička destinacija. Te 1916. godine Drač je bio sa svojom lukom spas za Srpsku vojsku. Vlada, kralj, parlament, vojska definitivno je počela spasenje na Krf, Grčko ostrvo u Jonskom moru.

Za delegaciju Udruženja potomaka ratnika priređen je prijem u Ambasadi Srbije u Tirani a položeni su i venci na jedinom celovitom spomen obeležju u Albaniji. Iz Tirane i Drača, put je vodio u Valonu, poslednju luku spasa februara i marta 1916. sve do ostrva Krf.

U memorijalnom protokolu na ostrvu Vidu i Plavoj grobnici uz zvuke trube državna delegacije Srbije i delegacije država saveznika, položeni su venci u mauzoleju i „Plavoj grobnici“. U povratku za Srbiju predstavnici Udruženja ratnika 1912 – 1920 posetili su i srpsko groblje Zejtinlik u Solunu, i tom prilikom legendarnom čiča Đorđu, bivšem „čuvaru mrtvih“ uručeni su portreti koje su uradili požarevački slikari.

(Danas)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike