Akcija „Čepom do osmeha“

Požarevac – Uključivši se u humanitarno-ekološki projekat „Čepom do osmeha“, Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju iz Požarevca daje svoj doprinos uspehu ove akcije pa je ovde sakupljena i uredno sortirana impresivna količina zatvarača sa plastične ambalaže.

– Humanitarno-ekološkoj akciji „Čepom do osmeha“, Centar za dnevni boravak priključio se u oktobru 2015. godine. Sa ciljevima ove akcije upoznali smo naše korisnike, koji su potom mobilisali svoje roditelje, rodjake, prijatelje, komšije… Akcija se zaniva na humanosti jer je krajni cilj da se od prikupljenih sredstava nabave pomagala za decu sa invaliditetom da bi im se omogucilo lakše funkcionisanje u obrazovanju. Ali akcija neizostavno utiče i na podizanje ekološke svesti i smanjenje gomilanja plastičnog otpada u našoj sredini, izjavila je Jasmina Turudić, rukovodilac Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

– Naš zadatak je da prikupimo čepove, razvrstamo ih po boji i potom obavestimo udruženje „Čepom do osmeha“ kako bi iste preuzeli. Naše učešće u ovoj akciji je volontersko, samo sa jednim ciljem: da pognemo deci sa invaliditeom, kaže Turudić i dodaje:

– U prikupljanju čepova od oktobra 2015. pa do sada, pored korisnika dnevnog centra i njihovih porodica, svesrdno su učestvovali i brojni naši sugrađani. Značajan doprinos prikupljanju dali su i naši dugogodišnji prijatelji i to: OŠ Kralj Alelsandar I, OŠ Dositej Obradović, dečji vrtić Danica, Udruženje prijatelji prirode Čačalica, udruženje Veritas. „Ponosni smo i zadovoljni što i mi možemo nekome da pomognemo“, ističe Turudić.

Akcija Čepom do osmeha pokrenuta je u decembru 2012. godine. Novosađanka Vanja Petković, diplomirani ekolog, pokrenula je humanitarno-ekološku akciju Čepom do osmeha, kojom se novcem od prikupljenih plastičnih čepova pomaže deci sa invaliditetom, kako bi im se omogućilo lakše učestvovanje u obrazovanju.

– Tokom studija sam saznala za primer dobre prakse u Sloveniji, gde su postignuti fantastični rezultati u sakupljanju plastičnih čepova. Princip projekta je jednostavan, ali i efikasan, što je najbitnije. Vrednost akcije jeste što je ona trajnog karaktera, ukazala je Vanja Petković.

Reciklaža

Prikupljaju se čvrsti plastični čepovi od mleka, jogurta, sokova, vode, piva, kečapa, sredstava za kućnu i ličnu higijenu (deterdženti, paste za zube, šamponi, kreme za ruke, omekšivači, balzami, tečnost za sudove…) Sakupljene količine čepova se odvoze u reciklažni centar, a prikupljenasredstva se koriste u humanitarne svrhe. Istovremeno postiže se i ekološki doprinos u očuvanju životne sredine.

(Danas)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike