Više od igre, „Novak menja istoriju“

Saga oko boravka Novaka Đokovića u Australiji i učestvovanju na prvom Grend Slemu sezone je završena.

Federalni sud odbacio je njegovu žalbu i presudio u korist ministra za imigraciona prava Aleksa Hoka. To je značilo da je Novaku ukinuta viza i da je on morao da po hitnom postupku napusti Australiju.

Đoković se po donošenju odluke, obratio kratkim saopštenjem i uputio prvim letom iz Melburna za Dubai.

"Sada ću odvojiti malo vremena da se odmorim i oporavim, pre nego što dam dalje komentare osim ovoga. Izuzetno sam razočaran presudom suda da odbije moju molbu za sudsko preispitivanje odluke ministra da mi ukine vizu, što znači da ne mogu ostati u Australiji i učestvovati na Australijan openu", naveo je najbolji teniser sveta.

Tema koja je prethodnih desetak dana bila udarna, dobila je svoj epilog, koji je izazvao rekaciju čitavog sveta.

Porodica Đoković izrazila je veliko nezadovoljstvo, rekavši da su verovali u pravdu i sport.

"I pored skandaloznog ponašanja prema Novaku, verovali smo da će sport pobediti. Verovali smo da će biti uvažena činjenica koju je sud potvrdio – da Novak ima validnu vizu, da će pravda biti zadovoljena i da nikakvi ‘javni interesi’ neće biti izgovor za odluku koja je doneta", kažu Đokovići. 

Svetski mediji su na različite načine prenosili rasplet Novakove situacije u Melburnu.

Australijski mediji uglavnom podržavaju odluku Federalnog suda, a neki idu tako daleko da su u obraćanju Đokoviću koristili psovke preko naslovne strane.

Španska Marka donosi analizu Matsa Vilandera koji kaže da se nalazi u stanju šoka i da odluka o deportaciji Đokovića može da promeni istoriju tenisa, ali i čovečanstva.

Engleski Bi-Bi-Si donosi reakciju nekada prvog tenisera sveta, Britanca Endija Mareja, koji je podržao Novaka, rekavši da ga veoma poštuje i da ceni sve što je učinio za tenis.

Britanski javni servis bavi se i analizom narednih turnira na kojima će najbolji svetski teniser moći da nastupi.

Francuski L’ekip i engleski Tajms konstatuju da je Đoković poražen i bave se time ko bi mogao da nasledi devetostrukog šampiona u Melburnu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike