Porodica Đoković: Tretiraju Novaka kao kriminalca, ovo je najveći sportsko-diplomatski skandal

"Pre svega, Novak Đoković nije prekršio nijedan zakon, nijedno pravilo koje je bilo uspostavljeno od strane federalnih vlasti Australije. Sve vreme je sa njima komunicirao, a kroz Teniski savez Australije i zajedničkih strana se došlo do medicinskog izuzetka. Novak je imao isti dokument kao i ostali teniseri, koji su već u Australiji, ali je on jedini koji je zadržan i kome je uskraćen ulazak", rekao je Đorđe Đoković.

"Ispoštovan je svaki protokol, koji je postavljen još u novembru mesecu. Da bi kada je došao na aerodrom, granična policija zaustavila i tada je počelo maltretiranje, koje može da se nazove ozbiljnim diplomatskim prekršajem pre svega, a naročito kada se radi najvećem svih vremena, koji je i diplomata republike Srbije. Granični policajci su ga ispitivali, Novak je prvih 45 minuta komunicirao sa porodicom, a potom je naglo prekinut kontakt, oduzet mu je telefon i komunikacija sa spoljašnjim svetom na tri i po sata, potom mu je vraćen telefon i odveden je u aerodromski pritvor", dodaje teniserov mlađi brat.

Đorđe Đoković pričao je o sramotnim uslovima u kojima je Novak bio smešten.

"Nakon što je pala odluka da mu se neće odobriti viza za ostanak u Australiji i da se omogući da zaigra tenis, odbrani titulu i postavi još jedan rekord, samo mu jedan fali da bude najveći svih vremena. Prošao je kroz detektor za metale, gde mu je oduzeta sva imovina, novčanik, nije imao mogućnost da se presvuče. Otišao je u migrantski smeštaj, u prljavu sobu, bez ikakve imovine, za koju mu je rečeno da će dobiti kada se bude braćao za Evropu. Sud je naredio vlastima da ne smeju da deportuju Novaka nazad do ponedeljka ujutru. Novak bi imao mogućnost da se vrati na svoju odluku, ali to bi značilo da na snagu stupa zabrana od tri godine stupanja u Australiju."

"Tretiran je kao kriminalac, a on je sportista, zdrav i pošten čovek koji nije napraivo prekršaj i nije ničiji život ugrozio. Advokati rade na svemu, čekamo nove informacije, zahvaljujemo se predsedniku republike Srbije i svima koji su uključeni, koji pomažu da se Novaku obezbedi adekvatan smeštaj i tretman ambasadoru i najboljem na svetu, a potom da mu se pruži sloboda koju zaslužuje. Novak je jaka ličnost i neko ko se ne bori samo za sebe, već za sve na ovom svetu, koji imaju etički i moralni stav", zaključuje Đorđe Đoković.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике