Novak sleteo u Melburn, ali zbog problema sa vizom ne može odmah da uđe u zemlju

Đoković je sleteo na aerodrom Tulamarin oko pola sata pre ponoći po lokalnom vremenu, ali se već na ulasku u državu našao u problemu.

Čelnici Viktorije ne žele da mu odobre vizu, iako Federalne vlasne traže da se poštuje odluka o medicinskom izuzeću i dozvoli da učestvuje na Australijan openu.

Novak je u utorak objavio da je dobio medicinsko izuzeće i da će braniti trofej na prvom grend slemu sezone, koji je na programu od 17. do 30. januara.

Svetski "broj 1" se od tog trenutka našao na udaru kritika ne samo nekih tenisera i sportista, nego i političara širom sveta.

Granična policija Australije obavestila je lokalne vlasti da postoji problem sa aplikacijom za vizu koju je podneo Đokovićev tim. Osvajač 20 grend slem titula navodno pokušava da uđe u zemlju sa visom koja ne dozvoljava medicinska izuzeća što se tiče vakcinacija, preneo je lokalni portal Ejdž.

Kao rezultat toga, granične snage kontaktirale su državnu Vladu da tip vize koja je tražena nije ispravan i zatražile podršku kako bi mu olakšale ulazak u zemlju. Potom je Federalna agencija zatražila od Vlade i premijera Danijela Endrjuza podršku u ovom slučaju, jer Viktorija sarađuje sa Tenis Australijom u organizaciji događaja zbog kojeg je srpski teniser aplicirao za vizu.

Federalne vlasti su, prema pisanju spomenutog portala, kontaktirale lokalne i tražile da formalno podrže njegov zahtev. Usledio je odgovor da zahtev sa najvišeg nivoa mora biti u pisanoj formi i odbili Đokovićevu aplikaciju za tu vrstu vize.

Zvaničnici graničnih snaga imaju diskreciono pravo da dozvole Đokoviću ulazak u zemlju uprkos potezu vlade Viktorije. Njemu će biti omogućeno da napusti aerodrom i stigne u Melburn, ali je situacija sa vizom produžila iskrcavanje iz aviona i dodatno zakomplikovala situaciju u kojoj se nalazi.

Vršilac dužnosti ministra sporta Džala Pulford u međuvremenu je tvitovala da državna vlada neće podržati Đokovićev zahtev za vizu.

"Federalna Vlada nas je pitala da li ćemo podržati zahtev za vizu Novaka Đokovića kako bi ušao u Australiju. Nećemo pružiti individualnu podršku zahtevu za vizu Đokovića kako bi učestvovao na Australijan openu 2022. Uvek smo bili jasni kada u dve stvari u pitanju – odbravanje vize je pitanje Federalne vlade, a medicinska izuzeća su pitanje doktora", saopštila je Pulford.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике