Kongresmenka Klaudija Teni zatražila izuzeće za Đokovića

"Sprečiti Novaka Đokovića da se takmiči na US openu umanjuje diplomatsku i ekonomsku vrednost turnira, bez ikakvih beneficija za sigurnost i javno zdravlje", ističe se u pismu kongresmenke.

Prošle nedelje je kompanija Sports Management u vlasnistvu Nebojše Jovanovića, uz konsultacije sa Srpsko Američkom Glasačkom Alijansom (SAVA) i političkim strategom dr Olgom Ravasi, pokrenula političku inicijativu, kako bi se Novaku Đokoviću dozvolilo da učestvuje na US Openu, tj. da nesmetano doputuje u Ameriku.

U komunikaciji sa kongresmenkom Teni, kao i sa drugim američkim zvaničnicima, upravo je bilo reči o konsolidovanju zahteva na osnovu pravne klauzule, tj. Predsedničke Proklamacije 10294 od "nacionalnog interesa", koja dozvoljava izuzeće pojedinim stranim državljanima od postojećih Kovid-19 protokola, ako se to smatra američkim nacionalnim interesom.

Kongresmenka Teni se upravo poziva na istu klauzulu i u svom zahtevu navodi da je US open vitalan turnir koji spaja sport i međunarodnu diplomatiju, i ima veliki ekonomski uticaj, jer donosi godišnji prihod od milijardu dolara.

Kao republikanka iz savezne države Njujork, Klaudija Teni je već dugo pobornik ukidanja Kovid-19 protokola i mandata za vakcine i maske, smatrajući ih ličnim i slobodnim izborom svakog pojedinca.

Ona navodi da US Open sam po sebi nema na snazi ni jedan kovid mandat za sportiste, niti za gledaoce, te da je jedina prepreka za Novakovo učešće upravo mandat donet od strane predsednika SAD Džoa Bajdena.

Teni smatra da kovid mandat uspostavljen od strane administracije diskriminiše nevakcinisane igrače koji su strani državljani, i kažnjava ih jer su izabrali da se ne vakcinišu ili javno iznesu svoj status, iako američki teniseri nesmetano mogu da učestvuju nevakcinisani.

Kongresmenka Teni navodi da je to dupli standard koji nema veze sa javnim zdravljem, već sa kontrolom i politikom, navodi Srpski radio Čikago.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike