Ko može da prisustvuje vimbldonskom finalu?

Da biste ušli u Vimbldonski kompleks potrebno je da imate samo osam funti i dosta vremena, jer se satima čeka u redu. Karta za prvi teren košta samo 33 funte i uz nju, kao i kartu za ulazak u kompleks, dobijate i radio predajnik kako biste mogli da slušate zvanični komentar svih mečeva. Ali ako želite da uđete na Centralni teren, morate da znate jednu tajnu.

"Preprodaja karata je deo Vimbldonske tradicije od 1956. godine. Kada neko napusti jedan o glavnih terena, mi skeniramo te karte i puštamo ih u preprodaju na ovim šalterima po niskoj ceni za ljude, koji imaju samo dnevne karte za Vimbldonski kompleks. Naši navijači su vredni i odani i čekaju u redu celu noć. Puštamo ih u kompleks u 10.30 gde formiraju novi red ispred ove kućice. U tri sata popodne puštamo karte u preprodaju", kaže za RTS Urlika Hogberg, menadžer preprodaje karata Sveengleskog teniskog kluba u Vimbldonu.

Karte za Centralni teren nikada nisu u slobodnoj prodaji. Da biste stekli pravo da ih kupite, morate uneti svoje ime u vimbldonsku Božićnu lutriju. Samo izvučena imena mogu da sednu na Centralni teren. Međutim, veliki broj korporacija i sponzora ima svoje karte. Diplomatski kor ima pravo na svoje. Novinari uz određene akreditacije takođe mogu da gledaju finale. Zato je za običan svet preprodaja jedini način da uživo prate istorijske teniske mečeve.

"Celokupan prihod namenjen je Vimbldonskoj fondaciji – dobrotvornom društvu Kluba. Od 1956. godine sakupili smo tri i po miliona funti. Prošle godine sakupili smo oko 350.000 funti. Prihod, koji sakupimo tokom dve nedelje, dopunjava jedan od glavnih snabdevača Vimbldonskog turnira sa oko 170.000 funti. Do sada smo prikupili oko 255.000 funti i ako tome dodate još 170.000, stižemo do prilične svote", kaže Hogbergova.

Preprodaja karata ne koristi samo ljubiteljima tenisa.

"Novac odlazi na više adresa. Deo ide lokalnim dobrotvornim organizacijama, dakle, zajednici u Vimbldonu, opštinama Vandsvort i Merton. Deo uplaćujemo vatrogascima, mornarici i vojsci. Deo odlazi udruženjima, koja se prijave određene godine. Dakle, pomoć se uplaćuje širokom spektru organizacija kako bi našao novi dom i pomogao ljudima da žive bolje", rekla je Hogbergova.

Ukratko, uz malo sreće i strpljenja možete gledati finale na Centralnom terenu za samo 15 funti. Ova kućica na Vimbldonu jedna je od najbolje čuvanih tajni najvećeg teniskog turnira sveta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike