Janik Siner – kad Novak izgubi od svoje unapređene verzije

Novak Đoković je rekao posle poraza da je odigrao jedan od najlošijih mečeva u karijeri, što je notorna istina, ali je takođe činjenica da je Janik Siner bio na Đokovićevom nivou iz, recimo, 2011. godine. Samopouzdanje, odličan skauting, precizni udarci i čelično strpljenje bili su uočljivi prilikom svakog Sinerovog pokreta.

Đoković je izgubio polufinalni meč protiv Sinera jer „nije bio sav svoj“ kako bi rekla reklama. Utešna nagrada za teniske ljubitelje je ta što je srpskog asa savladala njegova unapređena verzija.

Posmatrajući pripremu, igru i mentalnu snagu, jasno je da je Sinera u ovom meču mogao da dobije samo Đoković, ali najbolji Novak Đoković, koji očito to nije bio u polufinalu Australijan opena. Retroaktivno, najbolji teniser sveta je tokom ovog turnira tragao za formom i ritmom koji nije pronašao. Jedino je protiv Adrijana Manarina u četvrtoj rundi je prikazao prepoznatljivog sebe, ali ga je, očito, tada nešto posebno motivisalo.

Janik Siner je prema igri drugi teniser sveta, iako je na zvaničnoj ATP listi četvrti. Njegovog stav na terenu neodoljivo podseća na Novaka Đokovića. Međutim, Siner je prototip modernog tenisera koji je svoju igru bazirao na Đokovićevim savetima iz perioda Novakovih najboljih nastupa. Pritom, Italijan ni u jednom trenutku ne kopira ono što radi Đoković, već to usavršava.

Udarci s osnovne linije, promena pravca kretanja, vizuelizacija prostora „patenti“ su srpskog tenisera. Tu mu nije bilo ravnih, ali su protok vremena i promene u tenisu donele novinu u udarcima koje Đoković u ovom polufinalu nije mogao da brani. Prisetimo se za trenutak najboljeg Novaka. Agresivnog u kombinaciji sa riskantnim udarcima. Ne Sinera, Novaka.

Konačno, Siner je savladao Đokovića jer je uvideo da srpski teniser ima loš dan pa je u maniru najboljeg na svetu nastupio samouvereno u svakoj prilici koja mu se ukazala zbog slabašne igre protivnika.

Đoković je mnogo puta do sada bio u takozvanim bezizlaznim situacijama, ali je uvek pronalazio nove trikove da napravi potreban korak za penjanje na teniski tron. Janik Siner je postmoderna verzija najboljeg svih vremena – Novaka Đokovića. Prerano je reći da je naslednik.

(RTS)


Ostavite komentar